ZETApress

hírportál

Virulnak az orchideák

Sajnos csak annyi pénzünk van, hogy a bérköltséget kifizessük, az intézmény fenntartása viszont komoly gondokat okoz, mondta Fehér György főigazgató a Vajdahunyadvárban a tegnap délutáni sajtótájékoztatón. A műemléképület állagmegóvása is költségigényes. Egy hideg téli hónapban a gázszámlára négymillió forintot kell költeni. Az 1896-tól FVM tulajdonban lévő intézmény egy június végi kormányhatározat értelmében jövőre az OKM felügyelete alá kerül.

Sajnos a beígért ellentételezés sem érkezik, folytatta kérdésemre a főigazgató. 2004. májusától, az uniós csatlakozás dátumától azon 24 múzeum körébe kerültünk, amelynek állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. Az első évben az elmúlt három éves jegybevétel nyolc hónapra eső részét kaptuk, a tavalyi, immár teljes évre még ennél is kevesebbet, idén viszont már ez is elfelejtődött. Ezért kell számos olyan eseményt szerveznünk, ami bevételt eredményez.

Ma délelőtt 10 órakor nyílik meg az orchidea kiállítás, melyről már korábban beszámoltunk. Új információ, hogy az Eltűnűfélben Lévő Kultúrák Egyesülete is bemutatkozik a kiállításon. Ugyanitt mutatják be a Greenpeace dél-amerikai őserdőkről készített kisfilmjeit most először magyar szöveggel. Büszkeséggel tölti el szerkesztőségünket, hogy a magyar szöveget az angol eredetiből fordítva webmesterünk, zmesi készítette el.

A jövő hét végén immár negyedik alkalommal kerül sor az országos díszmadár kiállításra. Nem csak megnézhetjük, de meg is vehetjük a dísznövényeket. Mellettük tengerimalacokat is láthatunk. Egy héttel később kerül sor a Szent Hubertus-napokra a múzeumban. A kétnapos rendezvényt ugyancsak beharangoztuk már. Azon a hétvégén, 10-én, pénteken Lippay János (1606-1666) és kora címmel rendeznek konferenciát a barokk épület falai között.

Szóljon hozzá!