ZETApress

hírportál

Csilla havas útja

Havas tájA születésnapját ünneplő Bene Csilla: A művész útja című 50. jubileumi kiállítása nyílt meg tegnap este Budán, az Attila úti Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban. Közreműködött: Gyurkovics Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas színművész, szintetizátoron kísérte: Hegedűs Valér zongoraművész.

A márciusi télben kevesen voltunk a megnyitón. Odakinn hullt a hó, fújt a szél. 165 évvel ezelőtt, 1848. március idusán is esett, s Valér is erre az időszakra emlékezett. Igaz, ő nem az időjárást elemezte, hanem a Nemzeti dal költőjéről zenélt. Liszt Ferenc: Petőfi emlékére című művét adta elő bemelegítésként, majd Zsuzsát kísérte hangszerén.

Gyurkovics Zsuzsa négy verset énekelt, mindegyik zenéjét Buday Dénes szerezte. Dalai a múlt pénteki Nőnap tiszteletére az anyákról, a nőkről és a nőktől szóltak. József Attila: Mama, Ady Endre: Egyedül a tengerrel, Szép Ernő: Törődj velem és Heltay Jenő: 3-tól 6-ig című költeménye nagy sikert aratott a kisszámú közönség előtt.

A kiállítás, mely tavaszt hozott a télbe, jövő keddig hétköznap 9-18 óráig, hétvégén 10-16 óráig ingyenesen megtekinthető. Csillának ez az első itteni kiállítása, de megígérte, hogy jövőre az 55-et is itt rendezi meg. Fehér-, rozé- és vörösborral, valamint pálinkával koccintottunk az egészségére, mielőtt hazaindultunk a hóesésben.

Nem csak a fővárosban, de a Dunántúlon is fehér a március. S miért írok erről egy kulturális rovatban? ? Mert a közlekedési kultúra is része életünknek, s ez most kívánnivalókat hagyott maga után. Napok óta arról szóltak a híradások, hogy március 15-én -10 fokra hűl le a levegő, s esni fog a hó, mégsem vették komolyan az autósok. Tegnap számos baleset történt Zala,Vas és Veszprém megyében, mert nem szerelték fel az autósok a téli gumikat. Sorra csúsztak le az útról, ütköztek egymásnak a járművek, s az elakadt autósok járműveikben dideregtek, mert nem gondoskodtak meleg ruhákról.

Amióta az eszemet tudom, mindig hallottan a kemény dunántúli telekről. A rendszerváltozás előtt az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok harckocsijai mentették a Bakonyban az elakadt járműveket, kihúzták a hóból és segítették a kenyér meg tejszállítást. 1991-es kivonulásuk után sorkatonáink végezték a mentést, de az ezredforduló után már ők sincsenek. A felelőtlen autósok már csak a katasztrófavédelemre számíthatnak, s egyre több munkát adnak nekik a felkészületlenségük miatt.

A mára tervezett szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt elmaradnak. Nem hallgathatjuk délelőtt 11 órától a Múzeumkertben sem a főpolgármestert, sem a miniszterelnököt. A kormányfő helyett amúgy is az államfő beszélt volna, mert Orbán Viktor csütörtökön és pénteken a brüsszeli EU-csúcson beszél a héten elfogadott 4. Alkotmánymódosításról és az új energia-árszabályzásunkról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sajtódíjak ünnepünkön | ZETApress

Szóljon hozzá!