ZETApress

hírportál

Sajtódíjak ünnepünkön

1848Mészáros Antóniának, az ATV szerkesztő-műsorvezetőjének, Spiró György Kossuth-díjas írónak, Pungor Andrásnak, a 168 Óra újságírójának, Föld S. Péter újságíró-humoristának és a Szabadság ? Erdélyi közéleti napilapnak ítélte oda idén a Szabad Sajtó-díjat az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány.

Az alapítvány idén huszadszor döntött az elismerésekről, amelyeket a március 15-ei nemzeti ünnepen vehettek volna át ma délután 14 órakor a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 Rendezvényhajón a díjazottak, de a díjátadót a zord időjárás miatt később tartják meg ? közölte Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke.

A MÚOSZ és a Sajtószakszervezet közös sajtónapi ünnepségét tegnap délelőtt tartották meg a Vörösmarty utcai Sajtóházban. Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke és M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet társelnöke köszöntőjét követően a szónok Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője volt. Az ünnepi műsorban közreműködött Hargitai Eszter fuvolaművész és Galkó Balázs színművész.

A Sajtószakszervezet Vasvári Pál-díjjal tüntette ki a Békéscsabai Népújság Kft-t, Vasvári Pál Emlékplakettet kapott Tripolszky László, a Népszabadság egykori munkatársa, a szakszervezet korábbi vezetője. A MÚOSZ Gazdasági Újságírók Szakosztályának Gazdasági Sajtó Díját Csávás Sándor (MTVA/MTI) vehette át, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály Soó Rezső-díját pedig Szitnyai Jenő (Magyar Rádió, Duna Televízió). A kulturális újságírók Virág F. Éva-díját az idén Hamvay Péter (Népszava), a fiatal sportújságírók Németh Gyula-díját pedig Bodnár Zalán (FourFourTwo) kapta.

A MÚOSZ az idén először tiszteletbeli tagokat is avatott. A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címben részesült Bitó László író, közíró, orvoskutató, az Alternatív Pulitzer-díjjal január 15-én kitüntetett Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, Váradi Gábor grafikus, arculattervező, Szűcs László újságíró, költő, irodalmár, az Erdélyi Riport hetilap és a Várad folyóirat főszerkesztője, valamint a Magyar Televízió örökös tagjai: Balogh Mária, Bíró Miklós, Bednai Nándor, Horváth Lóránt, Horváth Ádám, Horváth Pál, Kudlik Júlia, Lénárt István, Vitray Tamás és Mihályfi Imre.

Végül a MÚOSZ Életmű-díjának számító Aranytollak átadása következett. A megemlékezésen Aranytoll-díjat vehetett át Balla Demeter, Batári Gyula, Gera Mihály, Hajdu Júlia, Hegyi Imre, Kovács Margit, Párkány László, Sárdi Mária, Szále László és Vadas Zsuzsa mellett a határon túli magyar újságírók közül a kárpátaljai Horváth Sándor és az újvidéki Kartag Nándor is.

Szóljon hozzá!