ZETApress

hírportál

Ferencvárosi Tárt Kapu

Öt év után újra van helye Tárt Kapu Galériának. Budapest belvárosában, a Belső-Ferencvárosban tegnap délután 17 órakor újranyílt a Tárt Kapu Galéria, a mentális zavarokkal élők műveit bemutató művészeti és közösségi központ a Hőgyes Endre utca 2. szám alatt. A hazai art brut és outsider művészet így először kapott teret fővárosunk szívében, az Iparművészeti Múzeum és a Bakáts tér szomszédságában.

Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) 2004-ben a Lilly Hungária Kft. támogatásával jött létre, azzal a szándékkal, hogy bemutassa a művészetterápia során létrehozott ?art brut? alkotásokat. A ?lipóti? terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte. Az OPNI 2007-es bezárása magával vonta a Tárt Kapu Galéria megszüntetését is, mellyel megszakadt ez a misszió.

Öt év kényszerű szünet után a Tárt Kapu Galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány hosszas és kitartó munkájának eredményeként, Ferencváros Önkormányzatának és az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház támogatásával nyílt meg újra a nagyközönség előtt. A Galéria szakmai megnyitója tegnap este került megrendezésre. Az esemény házigazdája Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Dr. Horváth Szabolcs, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) főigazgatója és Dr. Gazdag Gábor, az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház telephely-igazgatója volt. A kiállítást Prof. Dr. Nagy Zoltán, az egykori OPNI igazgatója, az Országos Idegtudományi Intézet (OITI) főigazgatója nyitotta meg.

A megnyitón a polgármester egy Ferencváros-zászlót, Nagy Zoltán professzor pedig egy jókora díszkulcsot adott át Horváth Szabolcs doktornak. Ez utóbbit felettébb érthetetlennek tartottam, hiszen a Tárt Kapunak mindig nyitva kell állnia. Egy régi anekdota szerint az 1894. október 23-i nyitónapon Molnár Ferenc egy jókedvű újságírócsoport élén azért dobta a Dunába a New York Café kulcsát, hogy az étterem éjjel-nappal nyitva maradhasson. Mivel A Pál utcai fiúk 1878. január 12-i születésű szerzője akkor még csak 16 éves volt, a történet valóságtartama erősen megkérdőjelezhető, de jól hangzik. Talán itt is követni kellene a példáját!

Március 12-én, kedden 17 órakor a nagy érdeklődésre való tekintettel második megnyitót tartnak, melyen a széles nagyközönséget vendégelik meg. Ezen az eseményen köszöntőt mond Plesznivy Edit, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, a Festészeti Osztály főosztályvezető-helyettese, az egykori Pszichiátriai Múzeum vezetője, Roskó Gábor Munkácsy-díjas érdemes művész, Komáromi Erzsébet Katalin textilművész, művészetterapeuta és Tóth Eszter, művészettörténész.

A Galéria célja, hogy nemzetközi színvonalon, európai kontextusba ágyazva képviselje és mutassa be a magyarországi art brut ? outsider művészetet és az ehhez kapcsolódó szakmai munkát. A létrejövő új művészeti helyszín a főváros művészeti és társadalmi életét gazdagító tevékenységet folytat majd, működésének négy alappillére: a kiállítótér, a művészeti műhely, a szakmai és a közösségi programok.

Az újranyitott Tárt Kapu Galéria szakmai programja a magyarországi art brut művészetet össztársadalmi kontextusba helyezve mutatja majd be elősegítve a fejlődésről és a jövőről való felelős gondolkodás megszilárdulását, gazdagítva Budapest kulturális, művészeti életét mely célkitűzéseiben komoly hiányokat pótol. A nagyközönségre is nyitott, befogadó központot szeretnének létrehozni. Kiemelkedő lehetőségnek tartják, hogy a Tárt Kapu Galériában a mentális zavarokkal élők művészeti világa közelebb kerülhet majd a mindennapi emberekhez.

Számos tudományos kutatás is igazolja azt a tényt, hogy a mentális zavarokkal élőket sújtó előítéletek feloldásában a művészetnek van a legnagyobb szerepe. Az alkotói munka, a művészetterápiák foglalkozásai más kommunikációs csatornákat megnyitva adnak kapcsolatteremtési lehetőséget számukra, valamint megadják a legalább olyan fontos visszaigazoló elismerést is. A társadalom peremére szorult személyek művei már több mint egy évszázada inspirálják a művészeket, kutatásra sarkalják a pszichiátereket, a témában született kiállítások sorának köszönhetően egyre inkább bővül e képi világ elkötelezett híveinek tábora is.

Az ilyen típusú alkotások létrehozása és gyűjtése köré szerveződött intézmények Európa legtöbb országában a kulturális élet szerves részeként ma már több évtizedes múltra tekintenek vissza. Világszerte tárlatok, vásárok és publikációk sokasága, köz- és magángyűjtemények alakulása segített abban, hogy az art brut és az outsider art gyűjtőfogalmai alá sorolható művek elnyerték a méltó elismerést. Létrehozói abban bíznak, hogy a Tárt Kapu Galéria újranyitásával a művészet e speciális területének magyarországi megismertetését, elfogadtatását, a közös társadalmi párbeszéd előmozdítását segíthetik és az Európai Uniós országokéval egyenrangú szakmai központot tudunk kialakítani. További információt weboldalukon, a Galéria Facebook oldalán találhatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Díványok a Dunán | ZETApress

Szóljon hozzá!