ZETApress

hírportál

Gyilkosok a Belvárosban

Sorozatgyilkosokkal, köztük egy gyilkos bohóccal találkoztam délután a Vörösmarty téri Üvegpalotában. Megismerésükre napok óta készültem. A leírások alapján borzalmasabbra számítottam, de viszonylag jól viseltem a megpróbáltatást a mai sajtónapon. Igaz, nem tartozom az epilepsziás, klausztrofóbiás és pánikbetegcsoportba.

S miért épp őket emeltem ki? ? Mert a 2012. november 16-tól látható Murder, a gyilkos tárlat megtekintését a házirend megtiltja nekik. Jómagam a déli nyitásra érkezem, a földszinti recepcióról tíz fős csoportokban animátorok visznek fel lifttel a 3. emeletre. Itt kapjuk meg a fülhallgatókat és mikroportokat, hogy a 23 szobában ezen hallgassuk a szöveget. Négy nyelven ? magyaron kívül angolul, németül és spanyolul ? hallgathatjuk az információkat, de egy-egy csoport csak azonos nyelvet hallgathat.

Velünk három angol vendég érkezett, őket előreengedjük, s néhány perccel utánuk indulunk. Liftbe szállunk, s a -7. emeletre süllyedve lemerülünk a bűn mélységébe. Első állomásunk egy temető, a következő Báthory Erzsébet budoárja. Félelmetes a fürdőkádban gyöngyöző vér, mely a fölötte lógó szüzek nyakából csorog alá. Lehet, hogy csak a vagyonára vágytak ellenségei, s csak rágalom volt a vérben fürdés? ? teszi fel a kérdést a mesélő, melyre itt ugyanúgy nem kapunk választ, ahogy a 2010. január 20-án bemutatott 138 perces Báthory című cseh?szlovák?angol?magyar?amerikai színes filmdrámából sem.

A középkorban maradva Drakula gróf ? Vlad Tepes ? rémtettein borzonghatunk, majd tovább megyünk nyugatra. A ködös Albion hasfelmetszőjét, majd az Atlanti-óceán túlpartján a bostoni fojtogatót és több más sorozatgyilkost láthatunk, közben eljutunk a XX. századba. S mivel a bűnös elnyeri büntetését, egy halálraítélt kivégzését is megszemlélhetjük. Erre már a mintegy 75 perces tárlatvezetés félidejében kerül sor, így igazán pihentető, ahogy a villamosszékbe ültetett gonosztevő halálos rángásait kényelmes székekben ülve nézhetjük végig. Itt sem ér véget a borzalmak sora, újabb rémségek következnek. Leírásuktól megkímélem az olvasót, a kiállítás honlapja amúgy is tartalmaz további részleteket. Felmegyünk a 3000 méternél magasabb dél-amerikai Andokba, majd Európába visszatérve egy szovjet tömeggyilkossal is megismerkedünk. Mielőtt távoznánk, egy meditációs szobában térhetünk vissza gondolatban is a jelenbe.

Ez a kiállítás magyar ötlet, magyar kivitelezés volt ? mondja Antony Barlow, a kiállítás sajtófőnöke. A 2013. május 31-i zárást követően előbb Nyugat-Európába, majd onnan a tengeren túlra is elviszik. Nem zárkóznak el Oroszországtól sem, az orosz nyelvű hanganyagot is el tudják készíteni. Rácz László irányításával magyar tervezőcsapat dolgozott a megvalósításon. Eleve a globalitásban gondolkodtak, így nem csak magyar, hanem külföldön is ismert bűnözőket mutatnak be. A kreatív csoport választotta ki az érdeklődésre számot tartó eseteket. Úgy építették fel a kiállítást, hogy könnyen lebontható, szállítható és újra felépíthető legyen. A következőt is ősszel szeretnék megnyitni, de a helyszín még nem publikus.

Tervük, hogy május végéig a kétszázezer fős látogatói létszám összejöjjön, s az eddigi érdeklődés ismeretében ezt tartani is fogják. Nem csak hazai, de számos külföldi vendég is érkezik. A 23 helyiségben egyszerre tíz csoportot tudnak vezetni. Az animátorok nem csak a biztonságot jelentik a látogatóknak, hanem egymással rádiókapcsolatban állva úgy irányítják csoportjukat, hogy csak akkor érkezzenek be egy terembe, amikor az előttük járók már távoztak onnan. Az esetleges pánik, vagy rosszullét esetén egymásnak is tudnak segíteni a mentésben. Erre eddig csak egyszer került sor: Antony elmondta, hogy nemrég egy kismama lett rosszul, de neki sem a látvány, hanem az ?áldott állapot? okozta a bajt. Szerencsére hamar jobban lett, s a személyzetnek sem kellett szülést vezetnie.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kézisek és gyilkosok | ZETApress

Szóljon hozzá!