ZETApress

hírportál

Hazatértek Robert Capa képei

Háromszáz millió forintért sikerült a magyar államnak hazahozatni az emigrációba kényszerült világhírű fotózseni képeit. Szinte a csilláron lógtak az érdeklődök a Nemzeti Múzeumban, a csütörtöki zártkörű megnyitótón. A Capa-kiállítás kurátora: Lengyel Beatrix.

Amíg a monitoron a leghíresebb fotók követték egymást, Kulka János és Fenyő Iván színművész az Amerikában élő magyar származású híres újságírónő, Kati Marton könyvéből idézte fel Capa élettörténetét. Kovács Tibor múzeumi főigazgató után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István kultuszminiszter méltatta a képek hazatérésének fontosságát.

Miniszter Úr! Gondolkodik más emigrációba kényszerült híresség hagyatékának hasonló hazahozataláról? – kérdezte Szarvas István a megnyitót és a képek megtekintését követően Hiller István szakminisztertől.

– Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom! Ilyen gondolataimat nem szoktam előre elárulni – felelte a miniszter.

Idén Ausztriával közösen rendezzük a Haydn-évet. Az ünnepségekre gyönyörű írásbeli anyagok készültek. Horváth István bécsi nagykövetünkkel arról beszélgettünk, hogy célszerű lenne ezeket egy impozáns kiadványba foglalni. Az excellenciás úr azt javasolta, hogy győzzem meg Önt erről. Mit gondol, sikerülni fog?

– Köszönöm a javaslatot. Fel fogom hívni telefonon a nagykövet urat és beszélek vele róla – felelte mosolyogva kollégánknak a kultuszminiszter.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Capa a Ludwigban
  2. Szarvas István interjúkötetéről - Sajtószakszervezet

Szóljon hozzá!