ZETApress

hírportál

Vasszigor (?) a múzeumokban

A miniszterelnök sajtó számára nyilvános programjaira valamennyi szerkesztőség munkatársa 3 hónapnál nem régebben kiállított szerkesztőségi megbízólevéllel, vagy érvényes újságíró igazolvánnyal léphet be. A megfelelő dokumentumok hiányában nem áll módunkban beléptetésüket biztosítani – írta a Miniszterelnöki Kabinet Kormány-szóvivői Iroda a ma délutáni Capa kiállítás meghívójában.

A hivatalos eseményről sikerült is távol tartani a tojásdobálókat a Magyar Nemzeti Múzeumban. Igaz, ők nem is tudósítani járnak, őket nem is az érdekli, csak a balhé. Kár is lett volna megzavarniuk Kulka János és Fenyő Iván remek színészi játékát, Lévai Balázs műsor-vezetését, a miniszterelnök és a kultuszminiszter megnyitó szavait. Végigkísérhettük velük Robert Capa életútját budapesti szülőhelyétől indokínai haláláig, fotói sorsát a New York-i galériából szülővárosáig.

A notórius későn jövők most is jól jártak. A megnyitó és fotók megtekintése után a kormányfő és kísérete elvonult, a személy- és csomagátvizsgálás befejeződött, s az etetésre már mindenkinek szabad bejárása volt. Az őrség csak a közjogi méltóságot védte, a büféasztal szabad prédájává vált mindenkinek.

Szereptévesztés a Hősök terén

Tegnap délben, a Műcsarnokban a biztonsági szolgálat állítólagos vezetője ennél tovább ment. A mától vasárnapig tartó 12. Lakástrend és Design Kiállítás sajtótájékoztatóját követően néhány fogyasztót szólított meg az asztaloknál. – Maga nem is újságíró, magát meg sem hívták ide, minek van itt? – kérdezte tőlük. Sajtóigazolvány nem volt náluk, mégis mindannyian maradhattak. Senkit sem küldött ki, így érthetetlen volt számomra, miért kötött beléjük? Egyébként is csak az esti nyitófogadáson folyt az igazi trakta. Vagy épp arra edzett a biztonsági főnök úr?

Egy rendezvényen a házigazda joga eldönteni, kit tűr meg, vagy kit küld el. Egy sajtótájékoztatón nem a biztonsági főnök a házigazda, hanem a sajtófőnök. Neki kell szelektálni a megjelentek között, s neki kell elküldeni, akit nem hívott meg. A biztonsági szolgálat ebbe csak akkor avatkozhat bele, ha az illető nem hallgat a szép szóra, hanem mindenképp maradni akar. Ilyenkor lehet erélyesebben távozásra bírni. Nem hiszem, hogy ezt a Műcsarnokban ne tudnák! Remélem, hogy itt csak egy túlbuzgó alak magánakcióját láthattuk, aki visszaélt nemlétező hatalmával!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Hazatértek Robert Capa képei

Szóljon hozzá!