ZETApress

hírportál

Városligeti játékszerek

Kultikus játékokkal és Dolák-Saly Róbert meglepetésével nyílt meg a Szocializmus játékszerei című kiállítás ma délelőtt 11 órakor a Városligeti körúti Közlekedési Múzeumban. Látogatói egy ellentmondásokban bővelkedő történelmi korszak kedves és keserédes emlékeit idézhetik fel.

Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a február 19-ig látható tárlat, mely bemutatja, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról ? és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.

A kiállítás felidézi a szocialista tábor, azaz a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország játékiparát, a hazánkban készült mechanikai játékokat és számos, ritkaságszámba menő, nagy értékű gyűjteményi darabot. A játékok jelentős része a hiánygazdaság keretei között készült, gyakran inkább statisztikai célok kielégítésére szolgált, így e termékek nem egy esetben komoly esztétikai, minőségbeli problémákkal küzdöttek. Mindezek dacára sokak számára egy-egy játékszer azonban valóban máig emlegetett, kedves emlék maradt…

A tárlaton olyan, ma már kultikus játékok is láthatóak, mint a lábbal hajtott szovjet Moszkvicsok, a cseh és keletnémet autómodellek, a PIKÓ játékvasutak ? vagy a magyar slágertermékek: a Pénzverdéi modellvasút, illetve az évtizedeken keresztül változatlan formában, milliós példányszámban gyártott lendületautók, a futurisztikus küllemű holdjáró vagy a csilingelős mozdony.

Mindez nem csak ?steril? múzeumi környezetben tekinthető meg, a kiállításban felidéznek egy ?60-as évekbeli karácsonyi életképet, egy korabeli nappali szobát, ahol a gyerekek a karácsonyi ajándékokat bontogatják, és mindeközben az ?új? diafilmeket nézik. A játékok közül több ? a modellvasút, és autóverseny pályák ? a látogatók által működtethető.

A kiállításon a látogatók ízelítőt kapnak a kor játék-reklámozási technikáiból: korabeli plakátok és MTI-fotók idézik meg az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és játékkiállításokat. A korabeli játékgyártást, játékkereskedelmet egykorú híradókon keresztül is megismerhetik az érdeklődők. A kiállítás a Magángyűjtők Hónapja keretében, a Műszaki Örökség Program égisze alatt valósul meg, a programhoz csatlakozó gyűjtők ritka és korfestő kincseiből.

3 hozzászólás

  1. Éjjel a zombi-busz tetején – Dolák-Saly Róbert lesz március 29-én, csütörtökön délután 4 órakor a Közlekedési Múzeumban a Beszélgetések egy kiállításban című rendezvénysorozat utolsó vendége. Boborján, Anti bácsi, Naftalin Ernő életre keltőjét, azaz Dolák-Saly Róbertet, az ország egyik legnépszerűbb előadóművészét, a L?art pour l?art Társulat oszlopos tagját diafilmek iránti vonzalmáról, az abszurd humorról, világlátásáról kérdezi majd Képes Gábor főmuzeológus, de minden bizonnyal arról is szó esik majd, milyen lehet éjjel a zombi-busz tetején?

    Hogy miről lesz szó, arra ne is merjenek gondolni! Inkább minden bátorságukat összeszedve jöjjenek el! – írja honlapján a beszélgetésről Dolák-Saly Róbert. A beszélgetés A szocializmus játékszerei kiállításhoz kapcsolódó programsorozat záró rendezvénye, mivel a kiállítás március 31-én látogatható utoljára! A kiállítás 2011. december 8-án, csütörtökön szintén Dolák-Saly Róbert performanszával nyílt meg, azóta 15 ezren látták.

Visszajelzések

  1. Beszélgetések egy kiállításban | ZETApress
  2. Combino Brothers, 2012 | ZETApress