ZETApress

hírportál

Beszélgetések egy kiállításban

Beszélgetés-sorozat lesz az ?50-es, ?60-as, ?70-es és a ?80-as évek mindennapjairól közéleti személyiségekkel január 11-én szerdától öt alkalommal a Városligeti körúti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban ? tudtuk meg Domonkos Csabától.

Ismert zenészek, pszichológus, és muzeológus idézi fel a korszak mindennapjait A szocializmus játékszerei című kiállításban. A január 11-én induló beszélgetés-sorozat első vendége Szörényi Szabolcs Kossuth-díjas zenész lesz. A tavaly december 8-án megnyílt kiállítással a Közlekedési Múzeum játékokon keresztül idézte meg az egykori szocialista országok szellemét.

A kiállítás nyitvatartási ideje alatt a korszakban Magyarországon alkotó művészeket és kutatókat hívnak meg, hogy beszélgetés-sorozat keretében emlékezzenek a ?89-ig tartó rendszerre, annak ellentmondásaira, hibáira, korlátaira és az akkori lehetőségekre. Vendégek: Saly Noémi művészettörténész muzeológus; Aradszky László előadóművész; Szörényi Szabolcs zenész, zeneszerző; Vándor Kálmán sportújságíró, dalszövegíró és Vekerdy Tamás pszichológus.

A meghívottakkal minden alkalommal más témát járnak körbe, így többek között szó lesz a zenei életről, érvényesülésről, sikerről, cenzúráról; a gyerekvilágról és a szocialista nevelési elvekről; a városi szórakozási lehetőségekről és a presszókultúráról. Minderről természetesen saját pályájuk tükrében mesélnek a közismert vendégek, és azt is elárulják, hogy melyik volt gyermekkoruk kedvenc játéka.

A beszélgetéseket Képes Gábor muzeológus vezetésével A szocializmus játékszerei című kiállítás enteriőrjében, a ?60-as évek stílusában berendezett lakásban tartják. Első alkalommal, holnap 16 órától Szörényi Szabolccsal, a 2000-ben Kossuth-díjat kapott magyar zenész-zeneszerzővel beszélgetnek nemcsak a zenéről, hanem különleges szenvedélyéről, a vasútmodellezésről is.

A beszélgetés-sorozat időpontjai és témái

Január 11. szerda, 16 óra: Szörényi Szabolcs Kossuth-díjas énekes, basszusgitáros, zeneszerző ? Két nagy szenvedély: zene és vasútmodellezés. Január 19. csütörtök, 16 óra: Vekerdy Tamás pszichológus, író ? Gyerekjátékok és nevelési elvek a szocializmusban, gyűjtőszenvedély és gyűjtői személyiség. Január 26. csütörtök, 16 óra: Aradszky László előadóművész, énekes ? Idén 50 éve a pályán: sikerek, nehézségek, az első magyar aranylemez.

Február 9. csütörtök, 16 óra: Vándor Kálmán sportújságíró, dalszövegíró ? Munkája a sportújságírás, szerelme a labdarúgás, hobbija a dalszövegírás. Az idén 90 éves Vándor Kálmánnal élete hármasságáról beszélgetünk. Február 23. csütörtök, 16 óra: Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, muzeológus ? A szocializmus presszókultúrája. A játékkiállításról bővebben idekattintva olvashatunk.

3 hozzászólás

  1. Vekerdy Tamással folytatódnak a beszélgetések A szocializmus játékszerei kiállításban. A pszichológus-író január 19-én, csütörtökön délután 4 órától lesz a Közlekedési Múzeum vendége, akivel pályájáról, a gyerekekről és a gyerekjátékokról élő kép változásairól beszélget Képes Gábor muzeológus.

    A tavaly decemberben megnyílt kiállítással a Közlekedési Múzeum játékokon keresztül idézte meg az egykori szocialista országok szellemét. A kiállítás ideje alatt a korszakban Magyarországon alkotó művészeket és kutatókat hívnak meg, hogy beszélgetés-sorozat keretében emlékezzenek a ?89-ig tartó rendszerre, annak emlékeire, ellentmondásaira, hibáira, korlátaira és az akkori lehetőségekre.

    A beszélgetéssorozat további vendégei: Január 26-a, csütörtök 16 órai vendég: Aradszky László előadóművész ? A beszélgetés témája: 2012-ben 50 éve a pályán. Február 9-e, csütörtök 16 órai vendég: Vándor Kálmán újságíró, dalszövegíró ? A beszélgetés témája: 2012-ben Vándor Kálmán betölti a 90. életévét. Február 23-a, csütörtök 16 órai vendég: Saly Noémi muzeológus ? A beszélgetés témája: A szocializmus presszói.

  2. Aradszky László az újabb vendége A szocializmus játékszerei kiállításban zajló beszélgetéssorozatnak. Január 26-án, csütörtökön 16 órától az idén 50 éve pályán lévő előadóművésszel a legendás ?60-as évekről, a táncdalfesztiválokról, a sikerekről, az első magyar aranylemezről beszélget Képes Gábor főmuzeológus a Közlekedési Múzeumban. A beszélgetéssorozat további vendégei: a február 9-e, csütörtök 16 órai vendég Vándor Kálmán újságíró, dalszövegíró. A beszélgetés témája: 2012-ben Vándor Kálmán betölti a 90. életévét. A február 23-a, csütörtök 16 órai vendég Saly Noémi muzeológus. A beszélgetés témája: A szocializmus presszói.

  3. Műsorváltozás! A Beszélgetések egy kiállításban című rendezvényünk soron következő, február 9-én csütörtökre meghirdetett beszélgetése ? amelyben Vándor Kálmán sportújságíró, dalszövegíró lett volna a vendég ?, technikai okok miatt elmarad! A beszélgetésre március 13-án, kedden délután 4 órától kerül sor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.