ZETApress

hírportál

Pálinka oroszlánnal

Már csak ma estig látogatható a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivál, mely csütörtök délben nyitotta meg kapuit. Idén a Városháza Park helyett a Budai Várban várja a látogatókat az egyik legnagyobb fővárosi gasztronómiai rendezvény, ahol Lantai József fényképezett.

A Károly körúti átalakítások miatt a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy az őszi Budavári Kolbász- és Pálinkafesztivál jól bevált helyszínén rendezik meg az immár hatéves eseményt, amely kínálatában persze semmit sem változik. A vendégek több száz párlat, valamint házi sajt, finom bor, csoki, pezsgő, és kolbász közül válogathatnak.

A Budapesti Pálinkafesztivál idei főszereplője a szilva. A hamvas gyümölcsből készült párlatok és ételek központi helyet kapnak a rendezvényen. A látogatók egy külön Szilvás kertben kóstolhatják meg a finomságokat, többek között az Év szilvapálinkáját, amely kilenc párlat házasításából készült. A Békési, a Gusto, a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a 895 Hunnium, a Nobilis, a Prekop, a Rézangyal, a Villányi és a Zsindelyes közös összefogásának köszönhetően egy különleges prémium szilvapálinka blend született, hagyományteremtő célzattal.

Mostantól ugyanis minden évben elkészül az Év pálinkája, az adott esztendő tematikus gyümölcséből. A szakértő kóstolócsapat által kiválasztott legjobb párlatokból készült blend 1100, sorszámozott palackba került, amely egyedi dizájnnal ellátva, díszdobozban, 0,5 literes kiszerelésben megvásárolható a fesztiválon, az Év szilvapálinkája faháznál. A Szilvás kertben, a Szilvapálinka háznál pedig megkóstolható valamennyi kiállító szilvapálinkája valamint nemzetközi szilvapárlatok is. Az ínyenceket Részeges aszalt szilvakockával várják, valamint pálinka és csokoládékóstolás részese lehetünk.

Különleges íz-kombinációkkal várja vendégeit a VI. Budapesti Pálinkafesztivál: a látogatók kóstolhatnak csokoládét pálinkával, valamint speciális pálinkás süteményt. A Rézangyal és a CocoMe 12 egyedi kreációval, a Zila cukrászda pedig stílszerűen részeges aszalt szilvakockával készül a rendezvényre. Már a fesztiválon is itt a lehetőség, hogy a bárki megkóstolhassa a CocoMe kézzel készült különleges csokoládé-kreációinak és a Rézangyal minőségi pálinkáinak találkozását.

A 12 egyedi párosításban mind a pálinka, mind a csokoládé rajongói megtalálják a kedvükre valót. Mindenki tetszés szerint válogathat az édeskés, a keserű, vagy akár a fűszeres ízvilágok között. Az ínyencek 2dl pálinka mellé 2 kocka csokoládét kóstolhatnak. S ezzel nem ér véget a gasztronómiai különlegességek sora. A Részeges aszalt szilvakocka, amely a Rézangyal 55 fokos szilvapálinkájának hozzáadásával készült, szintén az ízlelőbimbók kényeztetésére született. A saját készítésű és szabadalmaztatott tortaformában kínált Zila sütemény a Pálinkafesztiválon debütál.

Folytassuk tovább a sort megint szilvával, hiszen a Szilvagányok profi séfekből álló csapata igazi gasztronómiai fellegvárat varázsolt a Budai Várba. Ha már szilva éve, akkor hamvas gyümölcsből készült ételek dukálnak az asztalra. A tavalyi sikeren felbuzdulva a Bélben az igazság profi séfekből és egy gasztronómiai szakértőből álló csapata, ezúttal Szilvagányok néven újra kitelepült, hogy május 5-8. között szilvával spékelt ínycsiklandozó ételekkel kényeztessék a látogatókat.

Az XXL Catering szervezésében Bernát Dániel (U26), Kerekes Sándor (Bonfini Kert), Péter Anna (Malackaraj.hu) és Takács Lajos (Olimpia) csapata újra összeáll, hogy rendhagyó finomságokkal várják a vendégeket. A menü között olyan ételek szerepelnek, mint Vadraguval töltött grízes derelye szilvahabbal, vagy pörge lepény gomolyasajttal és kellel töltve, szilva csatnival, de van kacsamájas szilvás rétes, és Blood dog szilvamustárral is. A fogásokat a Budai Vár Hunyadi Udvarának Szilvagányok standján kóstolhatják meg a fesztivállátogatók.

A pálinkák kóstolása mellett természetesen vérpezsdítő zenékkel szórakoztatnak a nagyszínpadon, latinos gitárpengetéssel és örömteli roma dallamokkal a DelaDap! Karaván Família, valamint Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor húzza a talpalávalót. Grandiózus örömzenéléssel a Karaván Família különleges koncertjével zár a négynapos Budapesti Pálinkafesztivál.

A zenekar nem akármilyen koncerttel koronázza meg a gasztronómiai rendezvényt, hiszen olyan tehetséges sztárénekesekkel lépnek színpadra, mint Harcsa Veronika, Péterfy Bori, Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven), Kowa (Kowalsky meg a Vega), KRSA (PASO), Tanka Balázs (Turbo), Papp Szabi (Supernem), Czutor Zoltán, Csongor Bálint és Tilk Máté (Subsribe).

És még mindig van plusz program kínálat! A Budai Vár nemcsak a gasztronómiai élvezeteknek ad tökéletes helyszínt, hanem az olyan hagyományőrző programnak is, mint a nagy múltú Epona Spanyol Lovasiskola bemutatója, amely lélegzetelállító mutatványokkal színesíti a Pálinkafesztivál eseményeit, és csütörtökön már részletesebben is beszámoltunk róluk. Az Oroszlános udvarban minden nap látványos bemutatót tartanak a profi lovasok, akiknek programjára 66%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a fesztivállátogatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A kultúra ereje | ZETApress

Szóljon hozzá!