ZETApress

hírportál

Pali bácsi teljes élete

Egy évvel a párizsi bemutató után a Kossuth Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Sárközy Pálnak, a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy édesapjának életrajzi kötete, amely Frédérique Drouin közreműködésével készült.

Pál Sárközy, a neves francia reklámszakember, festő, grafikus, műgyűjtő, nőcsábász, akiről annyi mendemonda kering, most felidézi az emlékeit Egy teljes élet című könyvében, melyet délelőtt mutattak be a Szent István körúti Örkényi István Könyvesboltban. A kalandokban, fordulatokban gazdag életről, és a könyvről a szerző és Nikicser László, Magyarország volt franciaországi nagykövete, a kötet fordítója beszélt. A könyvbemutató után nyílt meg a Sárközy Pál grafikáiból összeállított válogatás az emeleten lévő Cultiris Galériában. A tárlatot Bizzer István művészettörténész nyitotta meg.

A kisnemesi családból származó Nagybócsai Sárközy Pál 1928-ban Budapesten született. Szülei a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyánban birtokoltak földeket, kúriát, amelytől 1934-ben, a nagy gazdasági világválság okozta inflációs időkben kénytelen voltak megválni. Jogász végzettségű édesapja, Sárközy György egy ideig Szolnok kulturális és városfejlesztési alpolgármestere volt.

Sárközy Pál gyermekkorának helyszínei: Alattyán, Szolnok és Gödöllő, ahol három évig tanult a premontreiek bentlakásos iskolájában, az akkor indított francia tagozaton. A Sárközy család 1945-ben a szovjet hadsereg magyarországi előrenyomulásakor az emigrációt választotta és az osztrák-magyar határnál lévő Lavantalba települt át.

Az akkor 17 éves Pál egy nála 12 évvel idősebb, kétgyermekes, német asszonnyal folytatott szenvedélyes viszonyt, és mint mondja, ez volt a kezdete a nőkhöz fűződő bonyolult kapcsolatainak. A család utóbb visszatért Budapestre, ám a szerző 1948-ban, édesapja halála után ? hogy elkerülje az erőszakos besorozást, édesanyja kérésére és anyagi segítségével ? illegálisan átlépte a határt.

Ausztrián és Németországon keresztül vezetett az útja Franciaországba. Németországban a francia vízum reményében hagyta magát beszervezni a számára ismeretlen Francia Idegenlégióba, ám a szerencsés véletlennek köszönhetően itt mindössze egy hónapot töltött. Az Indokinába történő behajózás előtt egy magyar származású orvos, aki édesapja katonatársa volt az első világháborúban, egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánította.

Így érkezett meg 1948. december 2-án Párizsba, ahol a szegénység, a kiszolgáltatottság legalsó fokáról kezdte felépíteni új életét. Bármilyen munkát elvállalt, hogy kitörjön a nyomorból. Volt filmtekercseket szállító munkás, szobainas, filmpolírozó, bokszoló, brizsdjátékos, míg végül a reklámszakmában sikerült elhelyezkednie és komoly szakmai karriert befutnia.

Első francia szerelme Catherine, a filmpolírozó labor főnökének titkárnője volt. Majd megismerkedett Andrée Mallah-val (Dadue-vel), egy Szalonikiből emigrált párizsi zsidó orvos leányával, aki ebben az időben egyetemistaként jogi tanulmányokat folytatott. 1949-ben házasodtak össze, és ebből a házasságból három fia született: Guillaume (1952.), textilgyáros, Nicolas (1955.), a Francia Köztársaság elnöke és Francois (1957.), aki orvos-biológus.

Sárközy még háromszor nősült. A második házasságából két gyermeke született: Caroline, aki belsőépítész és Olivier, aki bankár New Yorkban. Negyedik feleségével, Inés Basquinnal több mint negyven éve élnek boldog házasságban.

Reklámszakemberként olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a l’Oréal, a Procter &Gamble, a Synergie, a Philips, a La Roche, a C&A, a LaSCAD, amely Twwenty’s, az Ambre Solaire, a Garnier termékek forgalmazója. 1960-ban Studio Sarkozy néven saját céget, majd 1972-ben Photo Rachel néven részvénytársaságot alapított. 1971-ben ő találta fel a Biotherm részére a ránc elleni napozókrémet, majd az első fogyasztókrémet. 1992-ben, 64 éves korában vonult vissza a munkától. Mint mondja: sokat dolgozott a szépségiparban, a dolgok felszínén és a nők bőrén.

2004-ben, 76 évesen grafikus barátjával Werner Hornunggal festőkarrierbe kezdett. Sikerrel. Közös alkotásaik Magyarországon először 2010-ben kerültek bemutatásra az Abigail Galériában. A Cultiris Galériában délelőtt nyílt tárlatán látható az 1949-ben készült képe az első francia szerelméről, valamint az elmúlt évben készített, nagyobb méretű, színes képei, amelyek újdonságként hatnak a látogatókra.

Semmit sem lehet megváltoztatni abból, amit átéltünk, még ha sajnáljuk is. Ám ha együtt nézzük át emlékeinket, másként fogjuk értelmezni a múltunkat. Mindenkinek megvan a saját igazsága ? írja visszaemlékezéseiben Sárközy Pál. A könyv megjelenését elnök fia levélben köszönte meg Kocsis András Sándornak, a kiadó elnök-vezérigazgatójának.

Nem volt olyan apa, aki állandóan jelen van gyermekei életében, mégis őket tekinti az egyedüli kitüntetésnek, amelyet a sorstól kapott, és amelyre igényt tart. Rendkívül büszke rájuk, és kötelességének érzi, hogy felidézze nekik a magyar emlékeket. A könyvet olvasva kirajzolódik elénk egy küzdelmes, fordulatokban gazdag élet, megtudjuk, hogyan látta és élte meg életét ő, aki mindig és minden körülmények között megőrizte magyarságát, magyar gyökereit.

Szóljon hozzá!