ZETApress

hírportál

Helló Világ! Tavasz van!

Már a tavaszi kiállítások nyílnak a Hungexpon. Március 3-6-ig egy ötöst kap a kiállításokból a nagyközönség: UTAZÁS ? HIMALÁJA EXPO ? BUDAPEST BOAT SHOW ? KARAVÁN SZALON ? IV.PORT.hu BRINGAEXPO.

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont A, B, D, G pavilonjaiban több mint húszezer négyzetméteren zajlanak az események. Ebben az évben 600 kiállítóval, félszáz sztárfellépővel, sportolókkal és művészekkel találkozhat az, aki a tavasz első napjaiban a Vásárközpontba látogat. A ráadás a GOLFISSIMO INDOOR GOLF CENTRUM golfpálya, amely különleges szolgáltatásokkal tart nyitva a 16-os pavilonban. Üsse el nálunk az időt! ? hallottuk a délelőtti, városligeti sajtótájékoztatón, a Széchenyi fürdőben. Fotóink Lantai József felvételei.

Több ezer kitűnő ajánlat, akár 30%-os engedmények és kedvezménnyel elvihető licit-nyaralások várják az Utazás kiállítás közönségét. A választék óriási, a program fantasztikus! Ott lesz Magyarország, képben, hangban és élő előadásban, ismert turisztikai kincseivel és felfedezésre váró ország-szegletek ajánlataival. Ott lesz ezen kívül a világ dióhéjban ? a nemzeti bemutatók, a külföldi utakat ajánló irodák hasonlóan gazdag programkínálatában.

Az idén India a külföldi, Győr a belföldi díszvendég, s a kiemelt téma az egészségturizmus. A díszvendég India küldöttei felépítik a vásár területén a Taj Mahal-t, s nap mint nap tánccal, zenével és művészeti bemutatókkal idézik meg a varázslatos India hangulatát. A The Explorer Magazin és a Hungexpo Álmom India címmel Juhász Balázs fotóiból rendez tárlatot. Győr e különleges szerepében minden nap más arcával fordul majd a közönség felé.

MEGASZTÁR, X-FAKTOR, MISS SAIGON

A kiállítás színpadán is folyamatos lesz a közönségcsábítás! A Miss Saigon című világhírű musicalből az Operettszínház és a Sopron Aréna közösen adnak elő részleteket. A Világjáró Klub vetítésein India, Zanzibár és egy tengerjáró luxushajó is életre kel a képeken keresztül.

Ugyanott más időpontban már licit folyik, s a piaci ár feléért juthat el wellness szállodákba, aki jól taktikázik. No és ezen a színpadon lépnek fel a Fivérek ? a legutóbbi Megasztár legjobb csapata. Takács Nikolas, az X?Faktor egyik kedvence, március 5-én lesz a szlovák stand vendége, míg péntektől vasárnapig Király L. Norbi, Vastag Csaba és Wolf Kati ad koncertet a MÁV-Start standján.

Himalája Expo ? Erőss Zsolttal

Keletre és nagy magasságokba kalauzol az Utazás betétkiállítása, a Himalája Expo. Az egyedülálló francia gyűjtemény csupán ezen a négy napon látható Magyarországon. Egy hiteles tárlat, ma is ott élő emberekkel, jakokkal, mindennapi berendezési tárgyakkal és megőrzött emlékekkel. A kiállítás megemlékezik olyan hírességekről, mint Mallory és Irvine, a Mount Everest első csúcstámadói, Edmund Hillary és Tenzing Norgay a csúcsról elsőként sikeresen visszatérő páros, illetve Lhasza kolostorának első női látogatója. A Himalája Expo érdekességei az 1931-32-es Citroën expedícióból fennmaradt relikviák, s ez egyben magyarázza is a tárlat francia eredetét.

A Himalája expedícióknak ma már magyar történelme is van, hiszen több sikeres hegymászó csapat jutott el a nevezetes csúcsokra. A kiállításon ezek felszereléseiből is tartanak bemutatót, s az első napon Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb hegymászója is a kiállítás vendége lesz. Találkozhatnak még Voith Sipos Erzsébettel, akinek előadásán , és vetitett képes előadásán keresztül ismerkedhetnek Nepál és a himalájai élet titokzatos világával, művészetével építészetével és hitvilágával ugyanúgy, mint a mindennapi élettel, az étkezési szokásoktól a párválasztás hagyományain át a temetkezési szertartásokig.

BUDAPEST BOAT SHOW ? Hajók, lábak, méterek?

Lábbal méretik a hajó, négyzetméterrel a vitorla, ergométerrel pedig a kajakosok ereje. A Budapest Boat Show az idén minden mértékegységből nagyot merít, hiszen nyolcvannyolc hajó fut be a Hungexpo dokkjába, a G-pavilonba, és az ergométeres kajakszimulátor bajnokságra is sok nevezés érkezett. Az ergométerekről érdemes szót ejteni, mivel a Budapest Boat Show-hoz már hozzátartozik a kajakszimulátorok színpadi bemutatója, ahol kőkemény alakításokat, valódi versenyeket izgulhat végig a más csodahajók látványát egyébként nagy lelki nyugalommal szemlélő közönség.

A Budapest Boat Show választékában minden megtalálható, s minden évben mást emelnek ki a tengernyi lehetőségből. Most az áram a soros. Egész pontosan az árammal hajtott motorok és a hajókon való alkalmazásuk. Az elektromos hajókról tehát az idén több szó esik majd mint általában, ami éppen egybevág az egyébként is felszínen lévő energiahasznosítási kérdésekkel, a környezetvédelemmel, a vízi közlekedés legzöldebb lehetőségeinek keresésével.

Jubileumi műsor a színpadon

A hajókiállítást éppen huszadik alkalommal élvezheti a ?vízen járók? nagy közössége, s hogy ez a kerek évforduló ünnepélyes is legyen meg vidám is arról a színpadi programok és a kísérő események gondoskodnak. Így aztán jönnek a hajós élmények nagy mesélői, a hajós sportágak tehetséges művelői. Ott lesznek a világbajnok szörfösök és vitorlázók és az egészen fiatalok, az utánpótlás versenyzők. A rangos, nyílt tengeri ? azaz offshore ? versenyeken rendszeresen induló Wild Joe Sailing Team magyar vitorláscsapattal is többször találkozhatnak a rajongók. Az élményekkel gazdagon illusztrált beszélgetésekbe akár bele is kérdezhet a színpad közönsége! Ami az életbevágóan komoly tudnivalókat illeti: Dr. Melles Imre a Repülési, Hajózási és Tengerészeti Egészségügyi Központ vezető főorvosa a defibrillátor használatáról tart előadást.

Már csak a programért is érdemes ellátogatni a kiállításra, de tegyük hozzá, amint illik, ez a sok program mind nem jött volna össze, ha nincs a kiállítás. Minden egy helyen! A vízi sportok kellékei, a hajófelszerelések és a sokat tudó kiegészítő berendezések széles választéka, a G pavilonban szépen elrendezett hajótestek látványa szakembereknek és laikusoknak egyaránt érdekessé teszik az idei Budapest Boat Show-t.

Érkezik a Karaván!

Az Utazással 2010 óta ?egy úton jár? a Karaván Szalon, Magyarország egyetlen lakókocsi és lakóautó bemutatója. A tavalyi kiállítás múltidéző attrakciója ? a hat gyönyörű veterán lakóautó ? igazi közönségsikert aratott. A sikeren felbuzdulva a pályázat folytatódik és a közönségszavazatok alapján az idén is átadják Az év veterán lakókocsija-díjat. Az esemény másik érdekességének ígérkezik a Párizs-Dakar versenyt megjárt Ikarus lakóbusz. Ismét nyitva áll majd a Hungexpo területén a kiállítás idejére kialakított kemping, ahol március 5-én forralt-borozós, lakóautós találkozóra hívják a kempinges életérzés rajongóit.

A 2011-es év veterán lakókocsija-díj

Az alapítók ? Zelena Ferenc és Bánfai Zsolt ?, a Levanter Lakóautó Kft. tulajdonosai, azzal a céllal hozták létre Az év veterán lakókocsija-díjat, hogy lehetővé tegyék érdekes, ritka, vagy egyedi, a mai nagy sorozatban gyártott lakókocsik elődeinek tekinthető járművek megismerését a nagyközönség számára. Jelentős motiváció volt a 2010-es évben lezajlott veterán lakóautók bemutatásának és díjazásának sikere is. A szabadidős járművek technikája szédületes fejlődést produkált az elmúlt évtizedekben.

A minden luxussal felszerelt, formatervezett modellek mellett, a valaha volt bumfordi, esetlen, mindent a célszerűségnek és az egyszerűségnek alárendelő, málhás szekér benyomását keltő járművekre sem árt rácsodálkozni időnként. Annál is inkább, mert a legalapvetőbb igények egy lakókocsival szemben ma is pontosan ugyan azok, mint voltak 50 évvel ezelőtt. A vágy, hogy egy közlekedésre alkalmas szerkezetben pihenni, étkezni, tisztálkodni, egyáltalán élni lehessen, és ezt helytől, időtől, időjárástól függetlenül megtehesse, ma is ugyanúgy él az emberben. Szeretnénk megmutatni, hogy a korábbi építőknek milyen kompromisszumokat kellett elfogadniuk, és milyen trükköket kellett bevetniük, hogy megoldják azt is, ami lehetetlennek tűnt. Ettől a díjtól azt reméljük, hogy előkerülnek olyan modellek, amelyek már részei a lakókocsizás történetének.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fedezze fel Indiát! | ZETApress

Szóljon hozzá!