ZETApress

hírportál

Tér-képek a galériában

Záró tárlatvezetést tartott tegnap délután 4 órakor Seres Szilvia kurátor néhány kiállítóval a Centrális Galéria OSA Archívumában. A Szubjektív Budapest Tér-képek az Arany János utca 32-ben holnaptól már csak csütörtökig, 10-től 18 óráig ingyenesen látogatható.

Földalatti kaland a föld felett ? láthattuk a Metró Boulder 2010 című mászó falnál. A budapesti metrótérképekből fejlesztett interaktív útvonalhálózat lassan fejlődő tömegközlekedésünk virtuális lenyomata a falon. A megállók helyén egy-egy fogantyú van, melyekbe kapaszkodva a bátor vállalkozók megmászhatják az útvonalakat.

Kísért a múlt?

A térképet nézve a rendszerváltoztatást megelőző évtizedek jutottak eszembe. Az akkori hatalom szándékosan rontotta el a szocialista tábor térképeit, hogy félrevezesse vele a gaz imperialistákat. Azt hitték, hogy az ellenség ezekből tájékozódik, ha le akarja rohanni országunkat. S hogy miért mondom el most ezt? Mert a fali térkép is hibás!

A térképen az M3 metró vonalán a Nagyvárad tér, Ferenc körút, Klinikák, Kálvin tér a sorrend. Van persze egy klinikai tömb a Ferenc körút és a Kálvin tér között is, de a Klinikák metróállomás a Nagyvárad tér és a Ferenc körút között található. Kíváncsi voltam, milyen művészi koncepció szerint cserélték fel az alkotók az állomásokat a térképen, de kiderült, hogy mindez csak a véletlen szüleménye. Tévedésből tették rossz sorrendbe a feliratokat!

Ha csütörtökön bezár is a kiállítás, reméljük, hogy Berei Zoltán és Barcsay Gergő mászó fala nem fog utána egy raktár mélyén porosodni, hanem ? immár kijavított sorrenddel ? továbbra is várja majd valahol a sportszerető közönséget!

Szóljon hozzá!