ZETApress

hírportál

Mexikóból Pécsre

Mexikó legjobb magyar szobrásza kiállít Pécsett. A saját szülőhazájában kevésbé ismert, ám Mexikóban és az Egyesült Államokban impresszív karriert befutott Kepenyes Pál szobrászművész műveiből nyílt kiállítás Túl az emberi lét határain címmel vasárnap a Cella Septichorában.

Az 1956-ban emigrált Kepenyes az egyik legismertebb és -kelendőbb köztéri művész Mexikóban. A repülővel Acapulcóba érkezők először Kepenyes Pál 15 méteres köztéri alkotását, A nap népét pillantják meg, a Conan a barbár című fantasy filmet pedig többek között az általa készített ékszerkellékek tették kultikussá ? a szülőhazájától több mint fél évszázada távol élő képzőművész alaposan rajtahagyta névjegyét a kortárs kultúrán.

Kepenyes Pál 1926-ban a Békés megyei Kondoroson született, képzőművészeti tanulmányait Magyarországon végezte, majd az 1948-as kommunista hatalomátvétel után osztályidegen elemként eltávolították a Képzőművészeti Főiskoláról. 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tízévi börtönbüntetésre ítélték, majd az ’56-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki. Fegyveresen vett részt a szabadságharcban, végül november 21-én hagyta el az országot. Tanulmányait Párizsban folytatta, később feleségével Mexikóban telepedett le, emellett pedig New Yorkot is megjárta.

Itt indult be művészi karrierje: köztéri alkotásai Acapulco mellett számos mexikói városban megtalálhatóak, az általa készített ékszerek pedig amellett, hogy filmekben bukkannak fel, a hírességek körében is igen kelendőek: többek között Madonna, Bill Gates, avagy a néhai Richard Nixon amerikai elnök is vásárolt belőlük. Rézből, bronzból készített szobrai interaktívak, mozgathatóak, egyediségük mellett tetten érhetőek bennük a művészt fordulatos élete során ért sokféle hatások.

Kepenyes a rendszerváltás után többször visszatért Magyarországra, 2009-ben szülőhelyéhez közel, Békéscsabán rendeztek kiállítást műveiből. A gazdag, és nálunk még mindig alig ismert életművet most a Cella Septichorában szeptember 27-ig rendezett kiállításon csodálhatjuk meg ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Szóljon hozzá!