ZETApress

hírportál

Festmények az altemplomban

Országunk titkos ereje ? 100 művész, 100 év címmel a Molnár C. Pál Baráti Kör 7-ik közös kiállítása nyílt meg tegnap a Szent István-bazilika altemplomában. Beszédet mondott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. A kiállítást Prokopp Mária, az ELTE művészettörténész professzora nyitotta meg.

A konferanszi feladatot Csillag Péter, Molnár C. Pál unokája vállalta el. Külön köszöntötte a tíztagú kamarazenekart. Érdekességük, hogy a fiúk-lányok mindannyian testvérek, egy apától és anyától származnak. Repertoárjukban Handel Ünnepi zsoltára, Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból, a Parasztbecsület Intermezzója, a Varázsfuvola Tercettje és több értékes darab szerepelt.

Nem csak zenét, verseket is hallgathattunk. Székács művész úr József Attila Csöndes esti zsoltárát és Babits Mihály Psychoanalysis Christianáját szavalta el nagy átéléssel. Az alkotók, illetve leszármazottjaik utána átvehették a kiállítás katalógusát, mely a száz művész egy-egy alkotását tartalmazza. A falakon ennél jóval több alkotásuk található.

A kiállítás október 14-ig hétfő kivételével naponta 10-től este 6-ig tekinthető meg. A meghívottak előtt ma este sem zárulnak be a kapuk, mert Erdő Péter bíboros-érsek itt adja a fogadást a Szent Jobb Körmenet után. A képek szomszédságában Puskás Ferenc alussza örök álmát az altemplom kriptájában. A megnyitót követő pezsgőzés közben többen leróttuk előtte is tiszteletünket.

Szóljon hozzá!