ZETApress

hírportál

Júlia folyékony földje

Néma Júlia: folyékony föld – objektek a vulkánok tengeréből című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Bartók Béla úti K.A.S. Galériában. Megnyitotta: Vékony Délia művészettörténész, filozófus, a kiállítás megvalósítását az NKA támogatta. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Néma Júlia képzőművész, porcelán- és kerámiatervező, a Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi-díj (2013) birtokosa. Munkásságát a művészet, a design és a kézművesség egyedi összhangja jellemzi. A Néma Júlia Stúdió az ország egyik vezető kerámiaműhelye, egyben az első és egyetlen olyan vállalkozás hazánkban, ahol saját magas hőfokú fatüzeléses kemencében, professzionális módon készülnek műalkotások, építészeti kerámiák és használati tárgyak.

Néma Júlia művészi szemléletét lényegi Kelet-Nyugat érintkezések tapasztalatai formálták, hidakat építve a konstruktív és konkrét művészet, a távol-keleti esztétika, az európai formatervezés és a helyi fazekasság hagyományai között. Mesterei közé tartozik Fajó János festőművész és szobrász (1937-2018), valamint Frederick L. Olsen keramikusművész és kemenceépítő mester.

Műhelyének fontos pillére az az úttörő horderejű kutatás-fejlesztés, mely hazai, helyi alapanyagok feltárására és saját technológiájához igazítására irányul. Sok éve folyamatosan, országszerte gyűjt természetes forrásokat, agyagokat, földet, sziklákat, ásványokat egy fenntartható művészeti gyakorlat jegyében, egyedülálló eredményekkel. Ennek az interdiszciplináris és kultúraközi munkának a gyümölcseit láthatjuk most be a K.A.S. Galéria terében. A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megrendezett folyékony föld című önálló kiállítás anyagából válogat, kiegészítve új, a koncepció mentén készült darabokkal, helyspecifikus installációval.

Néma Júlia a folyékony föld – objektek a vulkánok tengeréből című kiállításán a vulkáni tevékenység fiktív újra-játszását rögzíti tárgyainak felszínén, járatlan utakon közelítve a kerámia, mint művészeti médium eredetvidékéhez. A vulkánok tengeréből született objektek a Balaton-felvidék tájélményéből és páratlan földtani örökségének idő-rétegeiből bontják ki a természetes geodiverzitás vizuális gazdagságát. Meglátszottak a vizek medrei, s megmutatkoztak a világ fundamentumai – Zsoltárok könyve 18,16.

A geometrikus absztrakció jegyében, minimalista eszköztárral, tisztán formált plasztikák és táblaképek a mélyrétegekből tárják fel a természet szépségét. A Litoszféra gömbformái a Föld gravitációját képezik le, a Lencse nyugodt lejtéssel összegyűjt, középre terel és megőriz, a táblakép műfajához közelítő Tabula képei a festészet spirituális dimenzióit idézik, felületükön az átalakuló matéria festőisége nyilvánul meg, a Sztélé térbe lépteti a tabula festői effektjeit, miközben a régészet, az épített környezet kontextusába helyezi. Vizuális gazdagságukból egy szobrászi táj áll elénk, melyben egymásba olvad az élettelen és az élő természet, összekapcsolódik a kortárs konkrét művészet, a geológiai örökség és a kerámia hagyománya.

A Néma Júlia Stúdióból kikerülő asztali edénykészletek iskolateremtő hatású gyakoroltak a tálalás módjaira a kortárs magyar gasztronómiában. Magánügyfelei mellett megbízói közé tartoznak olyan Michelin-csillagos éttermek, mint a SALT Budapest, a 42 Étterem és a Babel Budapest (2016-2020), továbbá a Laurel Budapest, a Botaniq Turai Kastély Clarisse Étterme, valamint olyan korábbi műhelyek, mint az Olimpia Vendéglő, a Fáma, a Fricska Gastropub vagy a Salon a New York Palotában.

Néma Júlia Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve nemcsak az első és egyetlen magyar nyelvű publikáció a témában, hanem a stúdió gyakorlatának elméleti, történeti és technikai megalapozása. Hatását jelzi, hogy a Scolar Kiadónál 2013-ban megjelent kötet néhány év alatt elfogyott.

Szobrászatot, plasztikákat, reliefeket, mindennapi használati tárgyakat, festményeket, szitanyomatokat és fotogramokat átívelő munkássága megannyi kiállításon szerepelt Amerikától Európán át Japánig. Nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevője, publikációi rangos folyóiratokban jelentek meg. 2012-ben doktori (DLA) fokozatot szerzett, több mint évtizedes egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik.

A művek létrejöttét a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 és a Művészetek Háza Veszprém Balaton EYE rezidencia programja, a Magyar Művészeti Akadémia, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark és az EU-Japan Fest Japan Committee támogatta. A tárlat szerda-csütörtök-pénteken 15 és 18 óra között, más időpontban bejelentkezéssel látogatható Újbudán május 06-ig.

Szóljon hozzá!