ZETApress

hírportál

Essentia a Vigadóban

Ma 16 órakor megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak kiállítása, az Essentia artis a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítóterében. Az ehhez kapcsolódó tematikus programsorozat március 23-án szombaton, 24-én virágvasárnap és 27-én nagyszerdán várja az érdeklődőket.

Üdvözlőbeszédet mondott Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója, köszöntőt mondott Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítást és a programsorozatot Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg, közreműködött Török Máté verséneklő előadó-, Balogh Vera fuvola- és Győri István gitárművész. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Mától május 07-én keddig látogatható a 2. alkalommal megvalósuló Essentia artis, az MMA 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és programsorozata. Az eseményen az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be: 41 művész 150 alkotása látható Őrizni, használni és teremteni alcímmel.

Az MMA 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramjára tavaly csaknem 13-szoros túljelentkezés mellett 1264 pályázatot nyújtottak be. A hároméves ösztöndíjprogram fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére teremt lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és létrehozására. Idén megint lehet pályázni: 18 és 50 év közötti művész és művészetelméleti szakember jelentkezését várják április 02-án keddig. A három évre szóló, havi kétszázezer forintos ösztöndíj mellett a program célja a kapcsolatépítés, az ösztöndíjasok mentorálása és a különféle művészeti ágak közös gondolkodásának elősegítése. Bővebben erről idekattintva olvashatunk. Példátlan mecenatúra az akadémia ösztöndíjprogramja. A fiatal és középgenerációs művészek lehetőséget kapnak, hogy megvalósítsák munkaterveiket, megismerkedjenek egymással és az akadémikusokkal, hogy olyan közösség alakuljon ki, amelyre a jövőben is tudnak építeni.

Az Essentia artishoz idén is három tematikus nap kapcsolódik színészek, zenészek, irodalmárok és filmesek részvételével. Összesen 30 program lesz a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben, csaknem 160 művész közreműködésével. Március 23-án szombaton a népművészeté a főszerep: lesznek divatbemutatók, kézműves-foglalkozások és családi programok, este pedig táncház. Másnap filmesek és színházművészek mutatkoznak be: délelőtt játékos foglalkozások, interaktív programok várják az érdeklődőket, este filmbemutatók lesznek, köztük animációs és dokumentumfilmeké is. 27-én szerdán zeneművészek, irodalmárok és művészetelméleti alkotók kerülnek középpontba: egyebek mellett lesznek koncertek, amelyen az ösztöndíjas zeneszerzők új művei csendülnek fel. A felső kiállítótérben kurátori vezetések, performanszok és irodalmi esteket is tartanak.

A kiállításon 41 művész 150 alkotása látható, nagyon változatos képet adnak munkáik. Az animációs filmtől, a hagyományos olajképeken át, bronzplasztika, népművészeti gyűjtésből származó beszámoló anyag is látható, de megjelenik az építészet, a fotográfia, a formatervezés és az ékszerkollekció is. A kortárs tárgyalkotó művészek változatos és izgalmas technikai és műfaji határokat átlépő munkákat hoztak létre, a tematikát tekintve pedig a meglévő kánonok alkalmazásával, kibővítésével próbálnak tovább haladni. Az ötven év alatti művészeket foglalkoztatja a fenntarthatóság, a természettel való közös gondolkodás és a legújabb technológiák alkalmazása is. A kiállítótérben van egy olvasó sarok, ahol az irodalmi ösztöndíjasok, zenészek, építészek nyomdai anyagjait vehetik kezükbe a látogatók.

Szóljon hozzá!