ZETApress

hírportál

Nagykörúti installációk

Köves Éva és Zsemlye Ildikó: Városszövet és térlíra című kiállítása nyílt meg tegnap este 6-kor a József körúti Tat Galériában. A június 30-ig látható tárlat kurátora Bretus Imre. Köves Éva festményei és Zsemlye Ildikó installációi és szobrai kezdenek párbeszédet a galéria kiállítóterében.

A kiállítás a kint és bent összetett viszonyrendszerét vizsgálja. A festészeti anyagban berlini és budapesti térértelmezések, illetve a tér és benne a néző helyét kereső, a város szövetét felfejtő, izgalmas perspektívájú alkotások vannak. A szobrászati és installációs metszetben a klasszikus szobrászati eszközök és a fotó médiumának szobrászati nyelvbe emelése révén teremtődik meg a tér lírai hangulata. A két művész első alkalommal állít ki együtt.

A megnyitón a négytagú Técsői Banda muzsikált. A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó kárpátaljai banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros legismertebb familiáris zenekara. Eredetileg a Csernyavec család tagjaiból állt, ma már csak a harmonikás és a dobos családtag, míg hegedűsük Taracközről, cimbalmosuk Dombóról származik.

A banda a megnyitót követően a Lázár utcában muzsikált. Ma este fél 9-kor a Csengeri utca 11-ben, holnap este meg előbb az Erzsébet téri Gödör Klubban, majd a Vas utcai Roham bárban lépnek fel.

A Dunatáj Alapítvány filmes stábja évek óta dokumentálja kárpátaljai és magyarországi fellépéseiket, melyből 2008-ban mozifilm is készült Az utolsó kolomejka címmel. Vetítette többször a Duna TV és a Hír TV is. Eddig két cd-jük jelent meg az Etnofon Népzenei Kiadónál, Ukrajnában pedig három.

Szóljon hozzá!