ZETApress

hírportál

Deske a Belvedere-ben

Tegnap este 7 órakor Szűts Miklós festőművész nyitotta meg a Szent István tér 12. szám alatti Belvedere Galériában Váli Dezső ?Deske? 14 múzeumban és 2 jelentős magángyűjteményben őrzött alkotásaiból. A 15. múzeum elzárkózott a kölcsönzéstől.

A képek eredetileg a Magyar Nemzeti Galériában, a győri Városi Múzeumban, a Tornyai Múzeumban, a Rippl-Rónai Múzeumban, a Nógrádi Múzeumban, a Móra Ferenc Múzeumban, a székesfehérvári Megyei Képtárban, a Ludwig Múzeumban, a kecskeméti Képtárban, a Janus Pannonius Múzeumban, a Déri Múzeumban, a Herman Ottó Múzeumban, a Derkovits Múzeumban, a Damjanich Múzeumban, az Archívum Intézetben és az Antal?Lusztig Gyűjteményben találhatók.

S miért nem 15 múzeum kölcsönzött? Mert a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeum nem adta át a kért nyolc festményt. Mint Fitz Péter igazgató március 25-i leveléből kiderült, műkereskedelmet folytató galériáknak nem adják át bemutatásra képeiket. A festményekből egyébként ?87-ben hármat, ?90-ben és ?92-ben kettőt-kettőt ajándékba kaptak, míg a Nap-nap után címűt 1978. október 3-én 22 ezer forintért vásárolták.

Az esti megnyitón Ungvári Tamás is hallgatta, amit Deske röviden mondott magáról. Kettőjük hosszabb beszélgetésére május 29-én, szombaton este 7 órakor kerül sor a Szent István Bazilika melletti galériában, ahol a Láthatatlan Váli képek közgyűjteményekből című kiállítás szeptember 10-ig látható.

Szóljon hozzá!