ZETApress

hírportál

Tarsolylemezek együtt

Mint csütörtök délután jeleztük, Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei címmel soha nem látott kiállítás nyílt meg tegnap 22 órakor a Nemzeti Múzeum Dísztermében a Múzeumok Éjszakáján: most először tekinthetjük meg együtt az összes tarsolylemezt, melyet eddig feltártak és restauráltak.

A tarsolylemezek jellegzetes, X. századi magyar rangjelző tárgyak, amelyek a korabeli magyar ötvösművészet kiemelkedő darabjai. A kiállítás szenzációja két, a közelmúltban Pátyon előkerült új tarsolylemez, amelyek a szakmai és nagyközönség számára egyaránt először lesznek láthatók.

A kiállításmegnyitót Simon Boglárka, a Madách Színház művésznője moderálta. Köszöntőt mondott: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; Prosek Zoltán, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója és dr. Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese. Az október 30-ig látható kiállítást felvezette Schiffer Miklós író, tanácsadó, üzletember, megnyitotta dr. Vitályos Eszter kulturális és innovációs miniszterhelyettes, a szentendrei központú választókörzet országgyűlési képviselője.

A történeti kiállítás kortárs művészeti kísérő programja Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész Magyar mitológia című kamaratárlatnak – egy három darabból álló szoborcsoportnak – a megnyitása volt.

Szóljon hozzá!