ZETApress

hírportál

Tavaszi szél: Választások 1990

A Budapesti Városvédő Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének ma délután nyíló közös kiállítása május 7-ig, a parlamenti választások időszaka alatt idézi fel az éppen húsz évvel ezelőtt rendezett első szabad parlamenti választásokat.

Választási plakátokat, szórólapokat, pártpolitikai programfüzeteket mutatunk be, illetve néhány fotós akkori felvételeit a nagygyűlésekről, tüntetésekről, Budapest 1990-es jellegzetes utcaképéről. Az anyag a politikai pártok szimbólumhasználatát, a rendszerváltás lázában égő pillanatokat, az utca képébe ágyazódó propagandát és a névtelen gyalázkodást, plakát és grafiti, a politikai szándékok és a városlakók saját véleményének kifejeződését az utca keretében figyeli.

A kiállítás legtöbb tárgya és fényképe egykor jól ismert, de mára már elhomályosult emlékeket elevenít föl. A fiatalabb generációk azonban, akik személyesen nem élték át a rendszerváltást, alig ismernek belőle valamit. Számukra tehát egy történelmi korszak nyílik meg itt a maga átélhető valóságában.

A plakátokat és nyomtatványokat a Budapest Gyűjtemény, a fotókat Bujnovszky Tamás, Sándor P. Tibor és Surányi András, a szórólapokat, röpcédulákat Bujnovszky Tamás bocsátotta a kiállítás rendelkezésére, amiért ezúton mondunk köszönetet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ildikó fél Viktortól | ZETApress

Szóljon hozzá!