ZETApress

hírportál

Az Art Market sikere

Budapest a nemzetközi művészeti élet központjában: sztárművészekkel és öt kontinens kiállítóival várta látogatóit a régió vezető művészeti seregszemléje. Rekordszámú jelentkezés érkezett Közép- és Kelet-Európa első-számú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárára ? tudatták sajtósai.

Az idén 9. alkalommal megrendezésre került Art Market Budapest október 3-6-a között különlegesen gazdag művészeti válogatással várta a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában. A rendkívüli érdeklődést jól mutatta, hogy Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása öt kontinens 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából ötszáznál több művész több ezer alkotása várta az eseményre ellátogató 25 ezer fő feletti látogatót.

Az Art Market Budapest 2019-ben Oroszország kortárs képzőművészetét helyezte a figyelem középpontjába az ART.RUS elnevezésű fesztivál keretében. A vásár nemzetközi jelentőségű kísérőprogramjaként a világhírű olasz Michelangelo Pistoletto Harmadik Paradicsom elnevezésű többnapos programját is elhozta Budapestre. Magyarország és Közép-Európa művészeti értékei továbbra is külön hangsúlyt kaptak, csakúgy, mint a fotóművészet, hiszen a vásár társrendezvénye, az Art Photo Budapest továbbra is Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szentelt a népszerű művészeti ágnak.

Minden korábbi évnél intenzívebb nemzetközi kiállítói érdeklődés és túljelentkezés előzte meg az Art Market Budapest 2019 résztvevőinek kiválasztását, így a szervezők által kitűzött célok abban a tekintetben is sikerrel teljesültek, hogy az esemény a széles közönség számára kimagasló színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosított, Budapest pedig az Art Market Budapest idején ezúttal is az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutatkozhatott be.

A Millenáris Park különleges, a kiállítók és látogatók komfortját a korábbiaknál magasabb színvonalon biztosító kiállítási csarnokaiban és parkjában, mintegy hatezer négyzetméteren 100 feletti kiállítónak köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása várta a látogatókat.

Az Art Market Budapest kiállítói a következő országokból érkeztek 2019 októberében Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország. Az 5 kontinens 25 országát reprezentáló, rendkívül kompetitív kiállítói mezőnyben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozott.

ART.RUS fesztivál: Oroszország volt a vásár díszvendége

Az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Oroszország volt. A vásár kezdeményezésére és szervezésében annak kísérőeseményeként minden évben valamely kiemelkedő kulturális értékek forrásául szolgáló helyszín művészetének bemutatására szerveződik kulturális programsorozat, komplex művészeti fesztivál. Az Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként és a régió kortárs képzőművészetét fókuszba helyező jelentős nemzetközi platformként feladatának tekinti, hogy a volt szocialista országok magas minőségű művészeti tartalmait a szakma és a széles közönség előtt gazdag választékban tegye hozzáférhetővé.

Oroszországra részben ezért esett a választás, részben pedig azért, mert a rendkívül gazdag és színvonalas orosz kortárs képzőművészeti élet jelenleg a világ kiállítóhelyein és művészeti vásárain méltatlanul alul-reprezentált, így az jelen pillanatban Oroszországon kívül csak Budapesten volt látható ilyen széles választékban. Az ART.RUS elnevezésű művészeti fesztivál keretében az Art Market Budapest helyszínén bemutatásra került nagyszabású válogatás köré épülő programsorozat Budapest más művészeti helyszíneit is bekapcsolva rendkívüli gazdagságban és mélységben adott ízelítőt Oroszország különleges kortárs művészetéből.

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén mintegy 50 orosz művész alkotásait láthatták a nézők, köztük olyan sztárokét, mint például az AES+F és a Blue Noses művészcsoportok. A választékból kiemelkedett a világ legismertebb kortárs oroszországi alkotója, a legendás Oleg Kulik, aki a vásáron a Velencei Biennálét is megjárt látványos fotósorozata mellett személyesen is részt vett, és kifejezetten az Art Market Budapestre készített performanszával tette még különlegesebbé a programot.

A fesztivál eseményei közül kiemelt figyelmet érdemel az orosz művészeti szcéna sztárjait nemzetközi magángyűjteményekből készült válogatás formájában felvonultató COLLECTING RUSSIAN című tárlat (A38), és a Kiscelli Múzeumban egyrészt a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ kollekciójából összeállított kiállítás, másrészt a feltörekvő művészgeneráció kimagasló alkotója, Ivan Plusch szólókiállítása.

Az ART.RUS fesztivál programjának megvalósításában hazai intézmények, fontos külföldi és a legmeghatározóbb orosz galériák, magángyűjtők mellett többek között olyan jelentős oroszországi intézményi partnerek működtek közre, mint a Roman Abramovich által alapított moszkvai GARÁZS Kortárs-művészeti Központ, a szentpétervári Állami Orosz Múzeum és Ludwig Múzeum, illetve a ROSPHOTO Fotómúzeum és Kiállítási Központ. A partnerintézmények vezetői személyesen is bemutatkoztak az Art Market Budapest közönségének.

MICHELANGELO PISTOLETTO: Third Paradise Budapest 2019

A nemzetközi művészvilágban ritka csemegeként a legendás Michelangelo Pistoletto az Art Market Budapest keretében nemcsak kiállított művészként, hanem személyesen is a vásár vendégeinek rendelkezésére állt, előadást is tartott Budapesten. Vele illetve az általa létrehozott alapítvánnyal együttműködésben az Art Market Budapest az idei művészeti találkozó több napos kísérőprogramjaként mutatatta be a mester művészeti manifesztuma által inspirált Third Paradise (Harmadik Paradicsom) elnevezésű projektet.

Michelangelo Pistoletto valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak, egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain. A mester 1998-ban Cittadellarte ? Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

A Cittadellarte volt az Art Market Budapest partnere annak a nemzetközi jelentőségű programnak a létrehozásában, amely THIRD PARADISE BUDAPEST 2019 címen fesztiválszerű, komplex kiállítás- és programsorozat keretében a művészet eszközül hívásával az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatósága, a környezet állapotának megőrzése kérdéseit dolgozta fel. Az E:On jelentős nemzetközi Energy Globe Gálájához is kapcsolódó, a vállalat által támogatott nagyszabású program keretében Budapestre érkezett Pistoletto világszerte ismert nagyméretű alkotása, a Harmadik Paradicsom szimbólumaként is ismert újraegyesített alma (The apple made whole again), amely az Art Market Budapest ideje alatt a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előterében volt megtekinthető.

A sikerrel lebonyolított program bázisán Michelangelo Pistoletto és a Cittadellarte alapítvány kifejezte szándékát, hogy az Art Market Budapest keretében 2020-ban folytatódjon a Third Paradise Budapest program.

FÓKUSZBA KERÜLT a fotóművészet és Közép-Európa

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított ART PHOTO BUDAPEST ma már a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, a fotóművészeti naptár ismert és vonzó eleme, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként az idén tovább erősítette pozícióját és Budapestnek a nemzetközi fotóművészeti életben betöltött szerepét. Az Art Photo Budapest 2019-ben is számtalan csemegével szolgált a fotóművészet iránt érdeklődők látványosan gyarapodó táborának. A legendás operaénekes, az ünnepelt tenor, José Cura például Budapesten első ízben mutatta be egy művészeti vásár keretében fotóművészeti alkotásait.

Az Art Photo Budapest fontosnak tekinti, hogy a rendkívül gazdag és erős nemzetközi programban, az 5 kontinens kiállítási anyagából válogató művészeti mezőnyben a hazai fotóművészet látványos szerepet kapjon. A kiállítók között egyebek mellett Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa is szerephez jutott, a kortárs hazai fotóművészetet ? számos magyar szakmai szereplő kiállítási anyaga mellett ? pedig az a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás is reprezentálja, amely egyebek mellett az Art Basel idején Bázelben is bemutatkozott, és amely az Art Market Budapestről Rómába utazik tovább, hogy a magyar alkotóknak a Bauhausban betöltött szerepére irányítsa a nemzetközi figyelmet.

Az Art Market Budapest a régió egyik legnagyobb globális hatású kortárs művészeti platformjaként kifejezett missziójának tekinti, hogy a hazai művészeti tartalmak mellett Közép-Európa egészének látványos jelenlétet biztosítson a nemzetközi művészeti életben. Ezért 2019-ben folytatódik, illetve Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett ezúttal Szerbia bevonásával tovább bővült az elmúlt évben sikerrel létrehozott VISEGRAD CONTEMPORARY program, amelynek keretében az öt ország kiállítói nemzetközileg egyedülálló volumenben mutatkozott be a vásár kiállítási csarnokaiban. A közép-európai program keretében bemutatásra került NEW VISEGRAD PHOTOGRAPHY kiállítás pedig az adott országok művészeti oktatási egyetemeinek bevonásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vezetésével a következő esztendőben az Art Photo Budapestről indulva a régió valamennyi fővárosában és több nyugat-európai városban is bemutatásra kerül majd.

BUDAPEST műtárgy-piaci találkozóhelyként is jól vizsgázott

Az Art Market Budapest idejére Budapest ezúttal is a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci élet vonzó központjává, olyan találkozóhellyé vált, ahol a város kiemelkedő művészeti tartalmakkal és vonzó környezettel várta a fővárosunkba érkezőket. Az Art Market Budapest a Millenáris Park különleges infrastrukturális bázisán, a CAFe Budapest Fesztivállal illetve Budapest Fővárossal évek óta fennálló stratégiai partnerségének is köszönhetően ezúttal is fővárosunk egyik legkiemelkedőbb kulturális turisztikai és művészeti vonzerejének bizonyult.

A vásár és az annak helyszínén szervezett INSIDE ART nemzetközi műtárgypiaci konferencia vendégeként Budapestre érkezett a már korábban említett jelentős nemzetközi művészeti és kulturális személyiségek mellett, többek között Aleksandar Bogdanovic, Montenegro kulturális minisztere, Alexander Borovsky, az Állami Orosz Múzeum kortárs gyűjteménye és a szentpétervári Ludwig Múzeum igazgatója, Vuyisile Mshudulu, Johannesburg polgármester-helyettese és a Johannesburg Art Gallery igazgatója, Lois Lammerhuber, a világ legnagyobb szabadtéri fotófesztiváljának (Festival La Gacilly – Baden Photo) igazgatója és Anne Vierstraete, az Art Brussels igazgatója is.

Az Art Market Budapest kiállítói közül az Artmagazin döntése alapján a legszebb kiállítási stand díját az acb galéria kapta az Art Photo Budapest keretében bemutatott művészeti anyagért, amelynek egyik különlegessége, hogy az kifejezetten a vásár 2020. évi kiemelt tematikájából adott ízelítőt. Az Art Market Budapest tervei szerint ugyanis 2020 őszén a kelet-európai politikai rendszerváltás 30. évfordulójának, a rendszerváltás művészetének szentel majd egyebek mellett kiemelt figyelmet.

Szóljon hozzá!