ZETApress

hírportál

Ékszerek Éjszakája 2019

Ékszerkiállítás megnyitó és díjátadó lesz szeptember 20-án pénteken 19 órakor a Ráth György-villában, a terézvárosi Városligeti fasor 12-ben ? tudatta Ámon Henriette.

Idén szeptemberben 5. alkalommal kerül megrendezésre a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol kiváló hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény kétéves tematikája szerint a páros években sok helyszínen zajló kiállítás-sorozattal találkozhatunk ? amely elsősorban a hazai alkotóknak biztosít megjelenési lehetőséget ?, míg a páratlan években egy nemzetközileg is nyitott pályázati anyagból rendezett kiállítás kerül bemutatásra.

2019 is egy ilyen év lesz; a nyílt pályázat hívószava: CONTROLS/CTRL+S. Az Ékszerek Éjszakája csapata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden évben egy magasan kvalifikált zsűri gondjaira bízza a kiállítási anyag összeválogatását. Idén Jorge Manilla mexikói származású ékszertervező művész, valamint Erato Kouloubi és Niki Stylianou görög származású ékszertervezők (az Athen Jewelry Week szervezői), a magyar oldalról pedig Etentuk Inemesit, az Artlocator Magazine főszerkesztője alkotják a pártatlan zsűri egységét.

A több mint 130 jelentkező közel 230 pályamunkáját értékelő csapatnak idén sincs könnyű dolga. Az újszerűség, a koncepció, az anyagválasztás, a kivitelezés, az esztétika egységessége mutat mérvadó irányt. A kiállítási anyagnak idén az Iparművészeti Múzeum részét képező, gyönyörű Ráth György-villa ad otthont, ahol a kortárs tárgyak a szecesszió jegyeit viselő enteriőrrel párosítva izgalmas esztétikai élmény megtapasztalására hívnak bennünket. A kiállításmegnyitó alkalmával kerül sor a CONTROLS/CTRL+S pályázat résztvevőinek díjazására. A legjobbnak ítélt alkotók között nagy értékű nyeremények találnak gazdára.

A programsorozat a nagyszabású kiállítás mellett további izgalmas eseményekkel egészül ki. Ilyen, a tavalyi év nagy sikerét hozó szakmai előadások, amely idén a korábban említett három külföldi zsűritag személyes szakmai munkásságát bemutató prezentáció lesz. Itt az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a kortárs ékszer jeles képviselőinek gondolkodását, alkotói attitűdjét.

Az esemény szervezői számára különösen fontos, hogy a hazai ékszertervező szakma képviselőinek alkotói lehetőséget is biztosítsanak, ahol a résztvevők egy teljesen új szemléletmódot sajátíthatnak el az ékszertervezés- és készítés terén. Ezért külön öröm, hogy a beszámolók mellett Jorge Manilla egy ötnapos tematikus workshoppal is készül, amit a művész kifejezetten az Ékszerek Éjszakája eseményére dolgozott ki, és ahol egy magyar alkotókból összeállt 12 fős csapat vehet részt rajta.

Idén négy hétre bővül a kiállítás időtartama, amely a szeptember 20-i megnyitóval veszi kezdetét. Ennek köszönhetően az idei Designhét Budapest programsorozatában is helyet kap majd, egy különleges tárlatvezetés keretén belül, ahol Spengler Katalin műgyűjtő, kurátor gondolataival gazdagodva járhatjuk végig a kiállítást.

Díjak és átadók

Athen Jewelry Week-díj: átadja Erato Kouloubi és Niki Stylianou, kiállítási lehetőség a 2020-as Athen Jewelry Weeken.

Műgyűjtői-díj: átadja Spengler Katalin műgyűjtő, egy kiállított tárgyat amely bekerülhet páratlan gyűjteményébe.

Artmagazin-díj: átadja Topor Tünde az Artmagazin főszerkesztője, megjelenési lehetőség a soron következő számban.

Ékszerek Éjszakája-díj: átadja az alapító csapat, nagy értékű szerszám vásárlási utalvány és egy egyedi csiszolású drágakő.

Szakmai előadás: szeptember 21-e szombat. A program minden érdeklődő számára szabad részvételt biztosít, viszont regisztrációhoz kötött.

Tárlatvezetés: A program minden érdeklődő számára szabad részvételt biztosít, viszont regisztrációhoz és belépődíjhoz kötött. A kiállítás október 20-án vasárnapig látogatható.

Szóljon hozzá!