ZETApress

hírportál

Évadnyitó a MÜPÁ-ban

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap este részt vett és beszédet mondott a XVIII. Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson a ferencvárosi Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahová elkísérte a turizmust felügyelő Varga Zoltán miniszter is.

A rendezvényre mintegy ezer résztvevőt vártak, akik a turisztikai ágazat teljes skáláját képviselték, az egész ország területéről. Szállodák, utazási irodák, légitársaságok, repülőterek, vendéglátó-helyek és egyéb szolgáltatók, regionális- és érdekvédelmi szervezetek, önkormányzatok, a Magyar Turizmus Zrt, s végül, de nem utolsó sorban az Önkormányzati Minisztérium, illetve a turisztikai szakállamtitkárság képviselői voltak jelen. Ahogy évről évre tették, úgy idén is elfogadták a meghívást, az ágazatot korábban felügyelő miniszterek, valamint az Országgyűlés Sport és turisztikai bizottságának elnöke és tagjai is.

A rendezvény célja

A rendezvény véletlenül sem bál, vagy hasonló társadalmi esemény, hanem olyan találkozó, amelyre a résztvevők névre szóló meghívót kapnak, s amelyre nem hozzátartozóikkal érkeznek. Az estek célja az, hogy a résztvevők meghallgassák az ágazatot felügyelő minisztert, esetenként miniszterelnököt (Boross Péter 1994-ben, Gyurcsány Ferenc 2006-ban vett részt a Turisztikai Évadnyitón, idén Bajnai Gordon tisztelte meg a résztvevőket) a turizmus ágazattal kapcsolatos kormányzati szándékról, értékelésről.

A szakmai szervezetek ünnepélyesen átadták a megelőző év 16 legjobbjának az okleveleket, majd a résztvevők egy fogadás keretében kötetlenül is eszmét cserélhettek egymással, illetve a turizmus állami irányításának képviselőivel.

A rendezvény eredete

1993. február elsején lépett hivatalába Téglássy Tamás, az Országos Idegenforgalmi Hivatal akkor kinevezett elnöke (mai fogalmaink szerinti szakállamtitkára), akit a néhai Szabó Iván ipari miniszter az USA-ból hívott az OIH élére, s akit szinte senki nem ismert a hazai turisztikai szakemberek közül. Az ő bemutatására szervezett egy szakmai estet a Turizmus Idegenforgalmi Kiadó Kft.

Azóta hagyomány, hogy a Turizmus Kft. szervezésében, minden év február 1-jén találkoznak a turisztikai szakma vezető munkatársai és az állami irányítás képviselői. Rendszeresen részt vesznek a rendezvényen a hivatalban lévő, illetve az ágazatot korábban felügyelő miniszterek (Bajnai Gordon, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csillag István, Fazakas Szabolcs, Gyenesei István, Kolber István, Lamperth Mónika, Latorcai János, Matolcsy György, Pál Béla ? MEH államtitkárként ?, Pál László és Suchman Tamás). Elfogadta a felkérést, s tegnap jelen volt az esten Varga Zoltán önkormányzati miniszter is.

Szóljon hozzá!