ZETApress

hírportál

My Country ? Az Én Hazám

My Country címmel rendez kiállítást a New York-i Magyar Kulturális Intézet, mely két New York-ban élő, de más kontinensen felnevelkedő művészt kért fel, hogy megmutassák saját haza-felfogásokat, konstrukciójukat. Dezső Andrea és Miwa Koizumi tárlata két emlékábrázolás, két identitás feltárása. Az installációk április 13-ig tekinthetők meg.

A haza képzetét az emlékezetünk konstruálja, a haza viszont emlékeinket és identitásunkat is strukturálja. A My Country címmel megnyíló kiállítás ezt a kérdést járja körül: mit jelent a haza emléke. A legtöbb emberben első gondolatra gyermekkort idéz, emlékfoszlányokat hoz a felszínre, komplikált érzelmeket ébreszt, érinti az identitás kérdését.

A haza jelentheti a származásodat, a lakóhelyedet vagy a szüleid lakóhelyét, a helyet ahol születtél, ami az otthonod. New york-i művészek esetében ez még komplexebb kérdés, mivel több reflexióra késztet. Szembesülni egy ilyen kérdéssel, sokszor felkavaró lehet, véli Orsós László Jakab, az intézet vezetője.

Dezső Andrea és Miwa Koizumi kiállítása

A Magyar Kulturális Intézet által felkért két művész, Dezső Andrea és Miwa Koizumi két haza-értelmezését, két emlékábrázolását teremt. Dezső Andrea képei, mint egy pszichológiai utazás, történeteket mesélnek el, melyekből az élet abszurditásának szeretete sugárzik. Miwa Koizumi elmúló tárgyakon keresztül mutatja meg a mindennapi létezést.

A két művész haza által párbeszédre kényszeríttet alkotásai intim, komikus és felkavaró tárlatot nyújtanak, mert a haza-identitás kérdése kiélezettebb, provokatívabb állásfoglalást követel meg két olyan ember esetében, akik az emlékeket, gyermekkort idéző hazát évek óta kívülállóként szemlélik. De ez a kívülállóság nem jelenti a haza fogalmának patetikus megközelítését. Sőt a New York-i Magyar Kulturális Intézet mozgásterének köszönhetően a látogatók részéről kulturális reflexiót is ígér.

Dezső Andrea Erdélyben született, a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett grafika és tipográfia szakon. 1997 óta él New York-ban. Kint már több kiállítást is rendezett. Munkáit a New York Times is publikálta. Community Garden című mozaikja borítja a New york-i metró egyik forgalmas állomásának falát.

Miwa Koizumi Japánban született és nevelkedett. Mielőtt New York-ba költözött volna, öt évig tanult Franciaországban. Elismert, gyakran kiállító képzőművész Japánban, Franciaországban és Amerikában. A két hónapig nyitva tartó tárlaton bemutatkozik egy New York-ban élő orosz, egy amerikai és egy izraeli vendégművész csoport is.

Szóljon hozzá!