ZETApress

hírportál

Véget ért egy fejezet

Aréna Koncert, Barlangtúra, több száz fellépő művész. Végéhez ért az NKA negyedszázados jubileumi fesztiválja. A Budán tegnap este megtartott Zárógálával lezárult a három és fél hetes országos, határokon is átnyúló kulturális fesztivál.

A programsorozat 21 szakmai kollégium szervezésében, 46 fesztiválhelyszínen, 7 kiállítással, 39 szakmai programmal és több mint 257 fellépő művész részvételével jött létre. A 25 év, 25 nap, 25 esemény fesztivált megalapításának 25. évfordulója alkalmából szervezte meg a Nemzeti Kulturális Alap. Szeptember 23-tól október 17-ig 25 napon keresztül tartott az NKA ünnepi fesztiválja, mely amellett, hogy a kultúra számos válfaját bemutatva a legváltozatosabb eseményeket kínálta a nagyközönség számára, több szakmai eseménynek is helyet adott, ahol pedig a kulturális szakmai fontos szereplői találkoztak egymással.

Néhány érdekes adat a fesztiválról: a leglátogatottabb program címet a #Nagykoncert Aréna nyerte el, hiszen közel 11 ezer rajongó ünnepelte a könnyűzenét a Budapest Arénában. A legkülönlegesebb és egyben a legnagyobb figyelmet felkeltő programnak a Föld mélyétől a csillagokig című aggteleki túra mondható, hiszen az eseményfelhívás több mint 42 ezer embert ért el a közösségi médiában. A Puskin moziban az 5×5 Filmfesztiválon egy nap leforgása alatt közel 37 órányi filmet nézhetett meg a közönség. A Határtalan kultúra ? megtartó közösségek sorozat programjai egy időben 9 településen valósultak meg, amelyekhez 3 határon túli település is csatlakozott.

A sorozat legexkluzívabb helyszíne a Dunán megszervezett Fesztiválhajó volt, ahol egyebek mellett az NKA 25. évfordulója alkalmából megjelentetett ünnepi kötetet is bemutatták. A Táncpark rendezvényen, egyszerre 4 helyszínen 50 fellépő szórakoztatta az ötezer fős tánckedvelő közönséget. A Múltunk jövője jelen időben ? eredmények és lehetőségek ? örökségvédelmi konferenciára a helyek már hetekkel a rendezvény előtt beteltek. A magyarországi bábszínházak kecskeméti találkozóján összesen 22 társulat 30 produkcióját nézhette meg a közönség. Az elmúlt három hét alatt közel 100 közösségi média bejegyzés született a programokról.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=X-ScVmYcSPk[/youtube]

Az eseménysorozat tegnap esti Várkert Bazárban megrendezett zárógáláján azokra a 25 éves alkotó- és előadóművészekre irányult a reflektorfény, akik a 2018/19-es művészeti évadban töltötték be 25. életévüket. A következő művészgeneráció legkiemelkedőbb tagjai külön erre az alkalomra készített, eddig még soha nem látott produkciókkal léptek színpadra. A Fesztiválzáró gálaesten fellépett a klasszikus zenei műfajban kiemelkedő Misstiq Duó, Amer Lemja, Hotzi Mátyás, Hanics Kata és a Golden Trió. Az előadóművészet sokszínűségét az irodalomban, táncművészetben és színházban Marjai Lili Anna, Szőllősi Krisztin & Földesi Milán, Orosz Csenge, Platon Karataev, Ayumi Toyabe, Amer Lemja, Telek Linda, Mongoose Limit, Ticz András képviselte. Köszöntőt mondott professzor emeritus Fekete György, az NKA alapítója és első elnöke, az MMA tiszteletbeli elnöke, valamint Lőrinczy György, az NKA alelnöke.

Szóljon hozzá!