ZETApress

hírportál

Deske A. Naplója

Váli: A. Napló 1960-2018 című 340 oldalas kötetének bemutatója és a hozzá kapcsolódó kamara kiállítás megnyitója volt ma délelőtt a Szent István körúti Kieselbach Galériában. Váli Dezső munkáinak kiadója régóta tervezett festészetéről egy életműalbumot készíteni. Ez mostanra, a 76. születésnapjára készült el.

Ez az utolsó könyv, mellyel egyszeri bemutatkozásra érkezett Váli Dezső. A festőművész. életének két erős olvasata van: képeiről jól ismerjük a befelé forduló, az átláthatatlan opálüveg ablakok mögötti világot, a kritikusok magányos kolostor-, vagy börtöncellát emlegetnek. Emellett van az a Váli Dezső ? 2000 kezdetén tán az első blogger az országban ?, aki félkész festményeinek problémáját napi 400 olvasójával osztja meg, és a beérkező javaslatokat olykor el is fogadja. Blogbejegyzéseiben a napi Lukács-uszodától a tarisznyavarrásig mindenről szó esik. Honlapját és 17 ezer gépoldalas naplóját az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

Minden jelenlévő ajándékba kapta az ötezer forintos A. Napló kötetet. Az alkotóval Juhász Anna irodalmár beszélgetett, s után volt az ősbemutatója az alkotóról a Galériában forgatott, Deske című dokumentumfilmnek, melyet Váli Miklós, a művész fia rendezett. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Szóljon hozzá!