ZETApress

hírportál

Rock&roll a Anker?tben

Tégy egy sétát a vad oldalon, tégy sétát a Rock&roll Áruházban! Mindenki rocksztár, de van, aki jobban. Nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is ? tudtuk meg a tegnap este az Anker?tben Poós Zoltán: Rock&roll Áruház című könyvének bemutatóján.

A Rock&roll Áruház divatkönyv, de nem szabásmintákkal foglalkozik, hanem mindazzal, amit a ruhák, a kiegészítők kiváltottak a viselőik környezetében. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent mű tehát a hatástörténet szabásmintája. Poós Zoltán szerint nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is. A Rock&roll Áruház azokat az éveket idézi meg, amikor a rock&rollra még nem úgy tekintettünk, mint egy közmű-szolgáltatásra, amikor a divat, az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, amikor a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett, amikor nemcsak az igazi szerelemben illet kételkedni, de az igazi Levi?s farmerben, vagy az igazi Lacoste pólóban is.

Hogy kiből lett hős 15 percre, egy hétvégére vagy egy szezonra, az többek között azon múlott, hogy milyen volt a dumája, és a dumához mit viselt. Bárki lehet rocksztár, nemcsak az, aki a színpadon van, hanem az is, aki úgy néz ki, mintha egy poszteren pózolna, függetlenül attól, hogy gitár, rúzs, spakli, franciakulcs vagy éppen fakanál van a kezében.

A szerzővel Pataki Ági modell, a Fabulon arca, Balázs Béla-díjas filmproducer; Vitáris Iván (Ivan & The Parazol); Holdampf Linda, a divatszakma legfoglalkoztatottabb stylistja; Legát Tibor zenész, író, újságíró (Magyar Narancs, Lidérc, ex-Kézi Chopin) és Kertész Violetta gyűjtő, tulajdonos (LoveBug Vintage) beszélgetett a divatról és mindarról, ami meghatározza, hogy ki vagy. Témájuk: Ismerd meg az elmúlt ötven év magyar ifjúsági szubkultúráit, a kultikus ruhákat és kiegészítőket! Melyek voltak azok a kabátok, dzsekik cipők és jó dumák, amelyek leginkább öltöztettek? Mi a különbség az életérzés és a divat között? Hogyan függ össze az attitűd és a szabásminta? A beszélgetést Király Levente, a 152 oldalas könyv szerkesztője vezette. Utána a Tesco Disco zenélt, buli volt kifulladásig! Az eseményen rögtönzött kiállítás is nyílt Bp. Szabó György alternatív plakátgyűjteményéből. Természetesen a vendégváró ételek-italok is korhűek voltak.

Poós Zoltán 1970-ben született Battonyán. 1992-ben jelent meg első kötete a Cserépfalvi gondozásában. Hat verseskötetet, négy regényt, és számos dizájnnal és popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált. 2002-ben Zelk Zoltán-díjat, 2012-ben Füst Milán-díjat kapott. A Szivárvány Áruház című könyve indította el az ún. magyarországi retró-hullámot. Első Trapper farmerét 1980 karácsonyán kapta a szüleitől, első Sex Pistols-pólóját 1987 nyarán vette a Hunky-Punky butikban.

Szóljon hozzá!