ZETApress

hírportál

Több száz tétel Kieselbachnál

Mattis Teutsch János, Vaszary János és Plány Ervin kiemelkedő alkotásaira is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria őszi árverésen, amelyet október 7-én vasárnap 18 órától tartanak a Marriott Hotelben.

Az árverésre szánt 225 tétel közül a galéria 24 millió forint kikiáltási áron kínálja az érdeklődőknek Plány Ervin, Mattis Teutsch János és Vaszary János egy-egy alkotását. Az árverés katalógusa szerint az I. világháborúban halálos sérülést szerző Plány Ervin életművét alig néhány tucat kép reprezentálja. Az árverése szánt, múzeumi rangú Tavaszi kert című olajfestménye 1907 és 1909 született. A festő ezen a művén tudományos pontossággal alkalmazta a pointillisták képépítő elveit ? olvasható 560 oldalas katalógusukban.

Mattis Teutsch János 1924-ben készült Kompozíció V. című absztrakt festményére ugyancsak 24 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. A spiritualizmus iránt fogékony festő 1923-tól kezdve a növényi inspirációkat egyre inkább emberi formákkal helyettesítette. Az V. számú Kompozíció fontos szerepet tölt be a művész témavilágának átformálódásában. Itt érhető tetten, ahogy az organikus növényi absztrakt világ emberi motívumokká alakul át. Vaszary János: Női akt tükörrel és kék drapériával című műve nem a boudoir-titkok erotikus felfedését kínálja nézőinek, hanem a forma, a szín és az ecsetjárás artisztikumával varázsol ? írta Molnos Péter művészettörténész az aukció katalógusában.

Árverésre bocsátanak még Nancy Goodman Brinker, egykori Budapestre akkreditált amerikai nagykövet gyűjteményéből kilenc festményt. A nagykövet ittléte alatt beleásta magát a magyar festészetbe és komoly, száznál több képből álló kollekciót gyűjtött össze magyar festményekből. Ebből a gyűjteményből többek között Ország Lili, El Kazovszkij, Lakner László, Fehér László, Csók István és Molnár Farkas műveire licitálhatnak az érdeklődők.

Több kortárs festmény is szerepel az aukciós anyag kínálatában. Somogyi Győző: A Balaton, háttérben a Badacsonnyal című képe 260 ezer forinttól, míg Verebics Ágnes kilenc művet tartalmazó Kivetüléseim című műve 550 ezer forinttól kelhet el.

drMáriás: Kánoncsinálók ? A kortárs képzőművészet zsűrije Max Beckmann műtermében című festményét 340 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek. A 2018-ben készült képen a kortárs képzőművészetet formáló befolyásos személyek, a kánoncsinálók gyűltek össze egy koktélparti alkalmából. A társadalmi szerepeket maró szatírával megjelenítő Máriás Béla ezen a képén saját szcénáját vette górcső alá.

Szóljon hozzá!