ZETApress

hírportál

Missziónk: a design!

Évfordulóhoz méltóan gazdag programkínálattal várja a design rajongóit az idén 15 éves Design Hét Budapest. Ma veszi kezdetét a Design Hét Budapest rendezvénysorozat. Az esti ünnepélyes megnyitón ? immár hagyományosan ? sor kerül a Magyar Formatervezési Díj és a Design Menedzsment Díj idei elismertjeinek kihirdetésére is, melyről holnap beszámolunk.

Az évek során elért eredményeket jól bizonyítja, hogy az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál, a vidéki társrendezvényekkel együtt, összesen mintegy 250 programot kínál. A jubileumi esemény díszvendége a design területén is nagyhatalomnak számító Németország, amely sztárdesignerek és ikonikus tárgyak bemutatásával kapcsolódik be a programsorozatba. A tizenöt napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sora nemcsak arról tanúskodik, hogy a Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, hanem egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami eddigi tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé vált. Noha az idei program legjavát az október 5. és 19. között megrendezett események adják, a kiállítóterek és partnerüzletek számos esetben akár egy hónapon keresztül is kínálnak programokat a nagyközönség számára. Ezekben a napokban a fővároson kívül Sopronban, Győrben, Debrecenben és Pécsett is a kortárs és 20. századi design áll a középpontban, ugyanakkor a Szentendrei Skanzen, még régebbre tekintve vissza, szellemi örökségeinkhez illeszkedő designpályázattal és egy ahhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel járul hozzá az országos programsorozat gazdag kínálatához.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Menedzsment Díj átadása adja az ünnepélyes felütést a Design Hét Budapest fesztiválnak. A Magyar Formatervezési Díj közel négy évtizede a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A Design Menedzsment Díj 2018-ban mérföldkőhöz érkezett, hiszen idén tíz éve, hogy átadják ezt az elismerést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, melyek a designt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. A díjazottak és legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyt adó óbudai Flashback Photo Stúdióban.

Kiemelt programok

Missziónk: a design ? a 2018-as Design Hét Budapest mottója összegzésre és előretekintésre ösztönöz. Ennek jegyében október 5. és 19. között mindennap előadás és szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében keresik a választ egy-egy fontos kortárs társadalmi kérdésre, kihívásra, kifejezetten a design szemszögéből. A Mission: Design programsorozat beszélgetéseinek célja, hogy felfedezzük, mi lehet a design küldetése a jövő formálásában. Szó esik majd többek között technológiai és munkaerő-piaci változásokról, okos városokról, vásárlói tudatosságról, a globális piacok turbulenciájáról és a társadalmi és vállalkozói hagyományok újra-felfedezésének lehetőségéről is.

A fesztivál idei díszvendége hazánk egyik legjelentősebb üzleti partnere, Németország. A német gazdasághoz ezer szállal kötődnek magyar gazdasági társaságok, a kis- és középvállalkozásoktól a milliárdos beszállítókig. A Design Hét Budapest számos programmal köszönti a német designt: a rendezvénysorozat fő helyszínén, a Flashback Photo Stúdióban kerül sor Fresch! címmel az egyedülálló kortárs német designtárgyakat felvonultató kiállításra. A Bálna Budapestben a Magyar Design a német autóiparban címmel lesz kerekasztal-beszélgetés a nagy autómárkák és a design együttműködési lehetőségeiről prominens német autógyárakban szakmai tapasztalatokat szerzett vendégek részvételével. Ugyancsak a német design kerül középpontba október 12-13-án a Caracalla Design Days kiállításon is, ahol elismert designcégek mutatják be újításaikat a lakberendezés területén. Megjelennek olyan ismert márkák, mint a Duravit, a Villeroy & Boch, a Dornbracht, az Alapé, a Hüppe, a Kaldewei és a Hansgrohe. A világ vezető konyhabútor-gyártói közé tartozik a SieMatic, a közel 90 éve működő cég a rendezvény keretében adja át a Spirit Home legújabb SieMatic Bemutatótermi konyháját és étkezőjét. Ezeken kívül még számos német kiállítás és előadás mutatja be Európa motorjának designvilágát.

Szintén a mottóhoz kötődik a szeptember 28-án megtartott Jövő most/Future Now designkonferencia, melynek szervezője a Magyar Design Kulturális Alapítvány, társszervezője pedig a Magyar Formatervezési Tanács. A program témája volt a mesterséges intelligencia egy fejlettebb és kiterjedt megjelenése, a hiperracionális design. A konferencia során szó volt a tervező ember és az általa létrehozott mesterséges intelligencia elkerülhetetlen vetélkedéséről, a design várható szerepéről a jövő hazai kultúrájának megteremtésében, illetve az ökodesign jelentőségéről. Ugyanakkor ezek a témák végigkísérik a Design Hét kiemelt programjait.

Németh Ádám, a programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza október 10-én tart szakértő vendégeivel együtt előadást a szellemi-tulajdonvédelem fontosságáról, illetve arról, mit adhat a kockázati tőke a kreatív-iparnak. A program során a kiválasztott designvállalkozások lehetőséget kapnak tevékenységük és termékeik bemutatására a befektetőkből álló zsűrinek, melynek tagjai megosztják véleményüket és tanácsaikat a további fejlesztési lehetőségekkel, esetleges befektetésekkel kapcsolatban.

Hetven éve hunyt el Kozma Lajos világhírű építész, iparművész, grafikus és pedagógus. Az ő emléke előtt tisztelegve rendezi meg a Kozma-emlékév programsorozatot a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest. A program-sorozat célja Kozma Lajos munkásságának megismertetése kiállításon, workshopokon és a tárlathoz kapcsolódó konferencián keresztül. Az emlékév központi programja, a Kozma Klasszik kiállítás szeptember eleje óta már megtekinthető a Műcsarnokban, a konferenciára október 8-9-én kerül sor.

Szintén kiemelt program az OTTHON Design Ősz kiállítás és vásár, melynek fókuszában a lakás belső ereinek otthonná alakítása áll. A Design Hét Budapest az OTTHON Design Ősz stratégiai partnereként több módon is közreműködik magyar designerek bemutatásában. ? A tavaszi OTTHON Design rendezvényen debütált Pure Design blokk csak az egyik kezdeményezésünk azok közül, melyek a hazai design kis- és középvállalkozások fejlesztésére hivatottak, a Design Hét Budapest fesztivál időpontjától függetlenül ? emelte ki Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora. ? A programot a Hungexpóval közösen a Design Hét Budapest időtartama alatt is megszervezzük annak érdekében, hogy még szélesebb közönség előtt mutatkozhassanak be a magyar tervezők ? tette hozzá.

Szintén az OTTHON Design Ősz kiállítás és vásár keretein belül, október 12-14-e között kerül megrendezésre a Hova Tovább? Kreatívipari iskolabörze, melyen a tervezőket képző közép- és felsőoktatási intézmények és művészeti karok mutatkoznak be, emellett a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség kerekasztal-beszélgetést is szervez a programponthoz. Különleges programnak ígérkeznek a külföldi sztárdesignerek előadásai. Sebastian Herkner a fiatal német tervezőgeneráció egyik legismertebb képviselője, olyan márkákkal működött már együtt, mint a Thonét vagy a Rosenthal. Vele október 9-én és 10-én is találkozhatnak az érdeklődők. Október 11-én larc Sadler osztrák bútordesigner legenda tart előadást, akivel a szerencsések zárt körű workshop keretében is találkozhatnak. Október 12-én Marc Venot francia formatervezőt hallhatja a közönség a OME-n, aki olyan luxusmárkákkal dolgozott már együtt, mint a Hermés, a Cartier vagy a Martini.

Nyitott Stúdiók

Hagyományosan az egyik legnépszerűbb programelem a Nyitott Stúdiók, melynek alkalmával a választott kreatívipari vállalkozások betekintést engednek kulisszáik mögé, bemutatva a műhely mindennapjait. A divat iránt érdeklődők számára a Back2Bag, a Müskinn, a Tipton, a Clique Design Studio, a GabriellaVeszpremi és a NON+ nyitja meg kapuit. A BERTOTY a belsőépítészet titkait tárja I, míg a Brick Visual irodájában AR- és VR-technológiák segítségével lesz lehetőség épületbejárásra, Kontor Enikő és Szabó Ádám Csaba, a Brand Bar, a DesignDonum Stúdió, a Frontira, a LumoConcept és a UX Stúdió is várja az érdeklődőket.

Dessign Túrák

Évről évre elindulnak a Design Túrák is, melyeken a látogatók Budapest rejtett designértékeit fedezhetik fel. A tavaly debütált kiterjesztett valóság (AR ? augmented reality) technológiát alkalmazó applikációval Design Hét Budapest egyedi tartalmakat kínál a felhasználóknak. A fesztivál honlapjáról letölthető alkalmazásban a speciális virtuális tartalmak a mobiltelefon vagy táblagép kamerájával a programfüzet 66. oldalára vagy a Budapest Design Map megfelelő pontjaira fókuszálva indíthatók el. Az oldal beszkennelésével egy kis robot aktiválódik, melynek segítségével a felhasználók akár konkrét időpont, akár tartózkodási hely alapján kaphatnak programajánlót. A legérdekesebbnek mégis a tizenöt állomásos belvárosi túra ígérkezik, mely a Kálvin tértől a Deák Ferenc térig vezet. Ezen az útvonalon a mobileszköz vezeti végig a tulajdonosát, aki egyszerre láthatja az őt körülvevő valóságot és az abban csak a képernyőn megjelenő információs anyagokat az egyes állomásokkal kapcsolatban.

Vidéki események

Októberben nemcsak a fővárosban, hanem több vidéki városban is ünnepelhetjük a designt. Debrecen, Győr, Sopron, Pécs és Veszprém komplex programsorozattal készül; a helyi designvállalkozások bemutatása mellett hangsúlyt helyeznek az aktuális urbanisztikai és vállalkozásfejlesztési kérdésekre is. A nagyközönséget túrákkal, gyermekprogramokkal, vetítésekkel is várják. Szentendre kerekasztal-beszélgetést szervez Budapesten, ily módon kapcsolódik az eseménysorozathoz. Pécsett több nagyszabású eseményre is sor kerül, így például a Csúcsformában című kiállításra, melynek keretében a Magyar Formatervezési Díjat, illetve a Design Menedzsment Díjat eddig elnyert munkákból láthatnak válogatást az érdeklődők. Szintén a baranyai megyeszékhelyen rendezik meg a nemzetközi üzletember-találkozót a Pécsi Kereskedelmi Központban. Sopronban érdemes ellátogatni a Typozóna/2 tárlatra, amelyen a hazai felsőoktatási tervezőgrafikai műhelyek friss eredményeibe kapunk betekintést, 90 alkotó munkáin keresztül. Érdekes programnak ígérkezik Győrben a Design Most! kiállítás, ahol helyi designerek mutatkoznak be. Debrecen többek között a Klasszikusok egy kortárs designer szemével című rendhagyó tárlatvezetéssel készül.

További programok

A rendezvénysorozat gerincét adó partnerek ? designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek ? idén is saját eseményeikkel kapcsolódnak a Design Hét Budapesthez. Az így összeállt, rendkívül komplex programkínálat Budapesten mintegy 150, az öt vidéki partnervárosban közel 100 eseményt foglal magában ? a kiállításmegnyitóktól a divatbemutatókig, a food design eseményektől a gyárlátogatásokig, a vásároktól a nyílt napokig. A műfajokat tekintve is rendkívül széles a paletta: az olyan hagyományos műfajokon túl, mint a formatervezés, a divattervezés, az építészet, a belsőépítészet, a grafika vagy éppen az ékszertervezés, újabb szakterületekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. így például sor kerül service design konferenciára és UX/UI-design- programokra is. A rendezvények széles választékában való eligazodást a mintegy 200 helyszínen, húszezer példányban terjesztett 120 oldalas programfüzet, valamint egy rendkívül jól használható, több szempont szerinti keresést is lehetővé tevő weboldal segíti, ahol a kiválasztott események saját naptárba történő exportálására is van lehetőség.

Szóljon hozzá!