ZETApress

hírportál

Kutatókkal éjszakázzunk!

Kutatók éjszakája 2018Idén péntek-szombaton vár mindenkit a Kutatók Éjszakája. Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy szeptember végén a kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok Európa-szerte kitárják kapuikat és a Kutatók Éjszakáján vendégül látják az érdeklődőket ? tudtuk meg délelőtt az Ericsson lágymányosi Székházában.

Idén az Európai Unió szeptember 28-29-ére hirdette meg az eseményt, amelyet a Marié Sklodowska Curie Akciók keretében támogat. Bár a rendezvény alapvető célja a fiatalok megnyerése a kutatói pályának, minden korosztályt szívesen látnak az ingyenes programokra. A szervező konzorcium tagjai az alábbiakon kívül a TIT és a Hétfa Kutatóintézet.

Újdonság, hogy idén először kétnapos lesz a rendezvény, sok helyszín szombaton is fogadja a látogatókat. Szintén újdonság, hogy 2018-ban a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva a korábbinál több múzeum, levéltár és a humán tudományokat művelő intézmény csatlakozott az eseménysorozathoz, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az óbudai Vasarely Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont.

? Idén az eddigi jelentkezések alapján 57 magyarországi település 260 helyszínén több mint 2652 különféle program vár minden felnőttet és gyereket, akit érdekel, hogyan működik a világ, mivel foglalkoznak a kutatók. A rendezvény kimondott célja, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a tudományos életpályához, reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló közvélekedést, és feloldja a kutatói munkát övező titokzatosságot. A tehetséges fiatalok bevonása a tudományos kutatás világába Európa jövőbeli versenyképességének záloga ? hangsúlyozta dr. Kardon Béla, a hazai Kutatók Éjszakáját koordináló konzorciumot vezető RCISD Regionális Tudásközpont tudományos igazgatója.

Ízelítőül az idei rendezvény néhány érdekes programja: Az esemény legnagyobb vállalati partnere és több mint 60 programjával a rendezvénysorozat központi helyszíne továbbra is az Ericsson Magyarország, akik ebben az évben új Duna-parti székházukban, a Magyar tudósok körútján várják a látogatókat. Kiemelt figyelmet kap bemutatóikban az 5G, a mesterséges intelligencia, az IoT, de lesznek drónok, robotok, szimulátorok és látványos fizikai kísérletek is nagy számban és nem maradhat ki az egyik legnépszerűbb programjuk, a laborlátogatás sem. Az idén 25 éves Bay Zoltán Kutatóintézet egyebek mellett játékos pontvadászatra hívja az érdeklődőket, akiknek GPS koordináták alapján felkeresett miskolctapolcai helyszínekről kell összerakniuk egy jelszót; Budapesten pedig a tavalyi nagy sikerre építve ismét kerekasztal-beszélgetést szerveznek hírességek részvételével. Feltehetőleg sokan próbálnak majd kijutni a Frankenstein szabadulószobából. Péntek este idén is lesz lézershow és tűzijáték.

A Kutatók Éjszakája eseménysorozatát koordináló intézmények között újonc a Nők a Tudományban Egyesület, amely az elmúlt években is nagy-sikerű programokkal hívta fel magára a figyelmet. A Bartók Béla úti Zipernowsky házban ezúttal is főszerepben a tudományos területen dolgozó kutató- és mérnök nők lesznek, illetve még tudományos pályájuk elején álló diáklányok, akik érdekes bemutatókkal és kísérletekkel készülnek. Lesz például Virtuális varázslat és verseny a mesterséges intelligenciával, akadályverseny és agytervezés.

Az eseményeken való részvétel minden helyszínen ingyenes, ám a nagy érdeklődés miatt bizonyos programokon csak a rendezvény honlapján történő előzetes regisztrációval lehet részt venni. A honlapon megjelenítetteken túlmenően számos más intézmény önkéntes alapon önállóan is szervez a kezdeményezéshez kapcsolódó programokat. Csak azokat tudták megjeleníteni, amelyeket bejelentettek a szervezőknél.

Szóljon hozzá!