ZETApress

hírportál

Rubik a Rubikosokkal

Rubik Ernő is a helyszínen drukkolt a Red Bull Rubik-kocka bajnokságon. Őrületes pörgésben volt a hazai kocka közösség vasárnap. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság május 27-i magyarországi fordulóján, ahol mindössze századmásodpercek döntöttek a versenyzők sorsáról, Rubik Ernő is tiszteletét tette.

A feltaláló büszkén izgulta végig az első sorból a döntő köröket. A nap végén egy női és egy férfi versenyző is a dobogó legfelső fokára állhatott, számukra kezdetét vette a visszaszámlálás a szeptemberi, bostoni világdöntőre ? tudatták sajtósaik. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

Térlátás, logika és sok-sok gyakorlás. A profi kockások szerint mindössze ennyi kell ahhoz, hogy bárki megtanulja másodpercek alatt kirakni az ikonikussá vált magyar játékot, a Rubik-kockát. A vasárnapi Red Bull Rubik-kocka bajnokságon szabad szemmel már követhetetlen sebességgel csaptak össze a hazai kockások, a mérkőzések tétje pedig nem volt más, mint a részvétel a szeptemberi világdöntőn, Bostonban.

? Azt hiszem a klasszikus történet igaz rám is, az iskolában találkoztam először a Rubik-kockával. 15 éves voltam, amikor az egyik osztálytársam behozott egy kockát a suliba, ezzel kezdődött minden. Utána már nem csak az iskolai szünetekben pörgettük a játékot, de kockás találkozókra is eljártunk, ahol rengeteg emberrel megismerkedtem, sok új barátot szereztem, majd egymást biztatva indultunk el komolyabb versenyeken ? mesélte Szakály Anna, aki a leggyorsabb női játékosnak bizonyult a bajnokságon.

Bózsing Hunor, aki a férfiak közül az egykezes és a 3×3-as fordulókban is győzelemig pörgette a kockákat, nagymamájának köszönheti a játék iránti szeretetét. ? Körülbelül 4-5 éves lehettem, amikor először találkoztam a kockával. Gyerekként sok időt töltöttem a nagymamámnál, ahol találtam egy forgatható színes kockát. Ezzel nagyon jól elszórakoztam, sőt sikerült kiraknom az egyik oldalát is. Ez volt az első élményem a kockával, ezután eltelt egy kis idő és csak később, 11 éves koromban kezdtem el újra ezzel foglalkozni, akkor már komolyabban. Teljesen belevetettem magam a kockázásba, videókat néztem és nem nyugodtam addig, amíg rendesen ki nem tudtam rakni. Mikor ez már ment, képbe került az idő is, igyekeztem a lehető leggyorsabban helyesen kirakni a bűvös kockát ? árulta el a 21 éves versenyző, aki szerint tévhit, hogy csak jó matekos lehet profi kockás. Anna és Hunor is a gyakorlásban hisz.

Így látja maga a kocka feltalálója, Rubik Ernő is. ? Egy ilyen szint eléréséhez, nagyon sok türelem és gyakorlás kell. Ez részben fizikai, a kezek gyorsasága és ügyessége, hiszen nagyon speciális fogások vannak. Ugyanakkor van egy elméleti része is, ami nagyon sok algoritmus és megoldási technika ismeretét jelenti ? árulta el a feltaláló. A Red Bull Rubik-kocka vb annak a globális mérkőzéseknek otthont adó Red Bull Mind Gamers része, amelyeken világszerte a legnagyobb Mind Gamerek mutathatják meg képességeiket különböző problémamegoldást igénylő játékokban. A vasárnapi selejtezőket követően a két magyar játékos szeptemberben repülhet Bostonba, hogy hazánkat képviseljék a Red Bull Rubik-kocka világbajnokság döntőjén.

Szóljon hozzá!