ZETApress

hírportál

Trentóba a csúcsokon át

Kőember Fesztivált rendez a Kőember Alapítvány ezen a hétvégén az Olasz Kulturális Intézetben, tudtuk meg a helyszíni sajtótájékoztatón. A budapesti filmfesztivált az immár 54. Trentói Filmfesztivál mintájára hozták létre. A kőszirteket, hóval-jéggel borított magas hegyeket megmászó sportolókat akarják így közelebb hozni hozzánk a szervezők, az ő küzdelmeiket és kitartásukat akarják követendő példaként állítani elénk.

A kétnapos vetítésen megnézhetjük az idei trentói díjnyertes filmet, az Extremo Sult. A 92 perces alkotás egy Antarktisz környéki 2400 méter magas csúcs meghódításáról szól. A hegy még a közeli Magas Tátránál is alacsonyabb, a szélsőséges időjárás mégis komoly erőpróba elé állította a csúcsra járókat. A brazil film nem csak a heroikus küzdelmet, hanem az egymásra utaltságot, ennek lelki kihatásait is elénk varázsolja. Láthatunk még a külföldi alkotások között két ausztrál filmet a Jenyiszejről és az Amazonasról Ben Kozel rendezésében és egy amerikai filmet Az ördög bányásza címmel. Hazai alkotóink közül Simon Béla három rövidfilmmel szerepel, míg Füredi Zoltán 62 perces Északföldje a fesztiválnyitó alkotás. S ha már a magyar alkotóknál tartunk, ne feledkezzünk meg Kocsis Tibor rendezőről sem, akinek Eldorádója tavaly nyerte meg az 53. Trentói Filmfesztivált.

Olaszországban 1952-ben az Olasz Alpinista Klub és Trentó város kezdeményezésére jött létre a filmfesztivál, melyet azóta minden évben megrendeznek. Az idei április 29-től május 7-ig tartott. A magyarországi Kőember Fesztivált is hagyományteremtő céllal hozták létre a szervezők. A másodikat jövőre június 8-tól 10-ig tervezik, február 28-ig várják rá a jelentkezőket. Tőlük DVD-n kérik a pályaműveket a Természetfilmekért és a Természeti Kultúráért Alapítvány XIII. kerületi, Kis Gömb utca 18. alatti irodájába. A Pálvölgyi Cseppkőbarlang előtti szabad területen szeretnék a csillagos ég alatt bemutatni a versenyfilmeket. Már most tárgyalnak fővárosi mozikkal is, hogy rossz idő esetén helyet kapjanak az alkotások. A legjobbaknak innen egyenes út vezet Trentóba, a csúcsok meghódítását bemutató filmek hagyományos seregszemléjére.

Szóljon hozzá!