ZETApress

hírportál

Angyalföldi díszpolgárock

Pásztor Erzsi, dr. Kéri József, valamint az Illés-együttes tagjai: Bródi János, Szörényi Levente és Szabolcs a XIII. kerület új díszpolgárai. 80 éves a XIII. kerület, amely 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. A születésnapot minden esztendőben méltó kulturális programokkal ünneplik meg. A múlt hétvégi programokról idekattintva olvashatunk.

Különösen rangos esemény volt a jubileumi esztendőben a díszpolgárrá avatás. Dr. Tóth József polgármester a XIII. kerület születésnapján a RaM ? Radnóti Miklós Művelődési központi ünnepség keretében ? a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján ? ma délelőtt díszpolgári címet adományozott kimagasló munkásságukért Pásztor Erzsi színművésznek, dr. Kéri József egykori vállalatvezetőnek és az Illés Együttes tagjainak: Bródy Jánosnak, Szörényi Leventének és bátyjának, Szabolcsnak. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez.

Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színésznő idén 82 éves. Pécsett kezdte a pályát, majd tagja volt a budapesti Madách Színháznak is. Pályafutását olyan szerepek fémjelzik, mint a Macskajáték Orbánnéja, a Bors néni címszerepe vagy éppen a Veri az ördög a feleségét című film Kajtárnéja, amely alakításért elnyerte az 1978-as Magyar Filmszemle legjobb színésznőjének járó díját. Mindamellett ő alakította az első hazai tévés szappanopera, a Szomszédok Janka nénijét is. A XIII. kerületben több mint negyven éve él. A Hírnök című kerületi lapban ? amely éppen ma jelent meg ? meséli el: Dr. Tóth József polgármester úr hívott fel, ám nem mondta el, mi okból keres, csak megkérdezte: meglátogathat-e? Meglepődtem, de persze invitáltam: várom szeretettel. Becsengetett, s csak aztán árulta el, mi járatban van, akkor mondta: díszpolgári címet kapok. A mai világban ez a szívből jövő személyesség is jól esik az embernek. Azt is mondhatnám: hozzáad az energiámhoz. Meghatott. Azt jelzi: ahogy én, úgy a Kerület képviselői is azt gondolják, hogy itt vagyok már otthon. Olykor az utcán is megállítanak a környékbeliek: hogy van, drága Erzsi? A boltosok meg hiányolnak, ha a munkáim miatt kimarad egy-két vásárlás. Különleges dolog olyan környezetben élni, ahol megbecsülik a művészembert!

Dr. Kéri József Alsóságon született. Gimnáziumi tanulmányait Celldömölkön végezte, naponta gyalog járt be oda. A veszprémi Vegyipari Egyetemen diplomázott, ahol 1966-ban korróziós szakmérnöki oklevelet is szerzett, 1968-ban pedig ugyanott megszerezte a fizikai és kémiai tudományok doktora címet is. 1980 januárjától a Váci úti Perion Akkumulátorgyár vezérigazgató-helyettese, majd hat évvel később vezérigazgatója lett. Regnálása alatt a gyár a XIII. kerület zászlóshajójává, ország-, sőt Európa-szerte ismert vállalkozássá vált. Ehhez hozzájárult Kéri József négy, a többi között a gyártás során keletkezett hulladék felhasználásával kapcsolatos szabadalma, amely komoly hasznot és jó nevet hozott a cégnek. Ő maga mindegyik dolgozóját személyesen ismerte. A Fehérvári úton lakott, de reggelente már háromnegyed hatra bement a gyárba. A hazai ipar fenntartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnöktől 1996-ban átvehette A Magyar Köztársaságért Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést. A kerülettel a Perion bezárása után sem szűnt meg a kapcsolata: huszonhárom éven keresztül, egészen tavalyig az Angyalföldi Média Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt. Dr. Kéri József idén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

Az Illés-együttes még élő tagjai: Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs az 1964-es megalakulástól a magyar nyelvű beatzene meghatározó előadóművészeként, zeneszerzőként, illetve szövegíróként váltak ismertté. Szabolcs és Levente közel húsz évig lakott a kerületben. A testvérpár már a váci Sztáron Sándor Gimnázium diákjaként kezdett zenélni, melyről idekattintva olvashatunk. Lakásuktól pár száz lépésre, a Balzac utca 5?7-ben működött az angyalföldi Bosch Klub a ’60-as évek első felében. Itt kapott fellépési lehetőséget 1965-ben az Illés-zenekar. ? Egy kicsit western kocsmához hasonlított az egész? ? emlékezett rá Levente. Az Ezek a fiatalok című film nagy része is itt játszódik az együttes közreműködésével.

Az Illés-együttes feloszlása után Bródy János és Szörényi Levente az egyéni pályafutását kezdte építgetni. Tini szövegkönyveivel és önálló előadói estjein jelbeszédes dalaival vállalta fel az emberi jogok szabad és bátor képviseletét, míg Levi színpadra komponált műveivel aratott dicsőséget. Szabolcs színházi, film- és lemezprodukciók zenei rendezőjeként tevékenykedett. Kihagyhatatlan életművük sorából az István, a király című rockopera, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta 1983-ban, zenei rendezője Szörényi Szabolcs volt. A 2013-as Alföldi-rendezés visszhangjáról idekattintva olvashatunk. Öt évtizedes pályájuk során hihetetlen népszerűségre tettek szert, tevékenységüket számos művészeti díjjal ismerték el.

A RaM ? Radnóti Miklós Művelődési Központban megnyílt Rockcsarnok ? Magyarock Hírességek Csarnoka több zenésztárs ereklyéi mellett őrzi és kiállítja ikonikus tárgyaikat: Bródy János Tini fellépő ruháját és a fekete hathúros elektromos gitárját. Itt látható Levente első, Ezek a fiatalok című filmben is megszólaltatott hangszere, és a jelenleg még használatban lévő Ovation gitárja. Vitrinben óvják Szabolcs Fender basszusgitárját. Az új díszpolgárokról a XIII. kerületi Hírnök című lapban olvashatunk bővebben.

Szóljon hozzá!