ZETApress

hírportál

Székelyek a Millenárison

IV. Székely FesztiválMarosszék lesz a kiemelt vendég idén a IV. Székely Fesztiválon, amelyet mától vasárnapig rendeznek meg a Millenáris parkban ? tudtuk meg a hét elején rendezett helyszíni sajtótájékoztatón.

A fesztivál alapjai változatlanok, továbbra is a hagyományőrzés, a szakmaiság és az igényes szórakozás egységében zajlanak majd a programok ? emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az esemény fővédnöke Budán. ? Ez a fesztivál mindig jó alkalom arra, hogy a külhoni magyarság az anyaországbeli magyarsággal találkozzon, szeretnénk ezt továbbra is erősíteni ? hangsúlyozta a fővárosi II-III. kerület parlamenti képviselője.

Kitért arra is: hogy a tavaly már harmincezer főt vonzó rendezvény egyik kiemelt célja, hogy segítse a székelyföldi termékek és vállalkozások bekapcsolását a magyar gazdaság vérkeringésbe, valamint megismertetését széles körben Székelyföldön és Magyarországon egyaránt. ? Hisszük és valljuk, hogy azoknak a székelyföldi vállalkozásoknak is segíteni tudunk, akik így képesek visszahatni a magyar vállalkozások versenyképességére és piacra jutására is ? fűzte hozzá.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a testvérvárosi kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta. Emellett kitért arra is, hogy a kerület nagy hangsúlyt fektet a külhoni magyarság kultúrájának népszerűsítésére: a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúria évek óta fogadja a határon túli színtársulatokat és szervez kurzusokat, bemutatókat számukra, a Marczibányi téren működő Tintakő Könyvesbolt pedig az erdélyi magyar írók munkáinak kiadásán túl egy valódi kulturális műhelyként működik évek óta a kerületben.

Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta: a rendezvényen a közönség több mint 100 székelyföldi kézműves mintegy 1500 prémium kategóriás termékén keresztül ismerheti meg a térség értékeit, a Maros, Kovászna és Hargita megye legjobb ízeit 50 vállalkozás mutatja be, a gyerekeket pedig a Székely legendárium várja három napon át. A nagyszínpadon csaknem 200 előadó lép fel, a D-épületben a kiállítók mellett Székelyföldről szóló turisztikai és gazdasági előadásokat tartanak, az Aulában pedig a Vendégváró Székelyföld című kiállítás várja a látogatókat.

Szóljon hozzá!