ZETApress

hírportál

Könyvsiker a Millenárison

Daniel KehlmannVéget ért a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei Könyvfesztivál Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap ? Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg a megújuló Millenárison ? tudatta az MKKE Gazdasági Osztály.

Nagy sikerrel zajlott le április 19?22-e között a jubileumát ünneplő 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A rendezvény több tízezer látogatót vonzott, 26 ország 160 kiállítója és több mint 170 program várta az érdeklődőket. Az előzmények idekattintva olvashatók. A könyvfesztivált Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. A díszvendég Szerb Köztársaság részéről Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszter mondott köszöntőt, ezt követte Daniel Kehlmann díszvendég íróval Lévai Balázs pódiumbeszélgetése.

Daniel Kehlmann a Budapest Nagydíjat a Főváros részéről Nagyné Varga Melinda fő-osztályvezető asszony, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) részéről Gál Katalin elnök asszony kezéből vehette át. A díj Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész, könyvművész alkotása. A szerzőt Darvasi László ünnepi beszéddel köszöntötte. A szervezők az esti fogadás helyszínét igyekeztek eltitkolni az illetéktelenek elől, de nem sok sikerrel jártak: az ál-újságírók mobiltelefonos információs szolgálata remekül működött!

A Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye volt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaíróinak nemzetközi bemutatkozása, amelyre idén 18 országból érkeztek résztvevők. Péntek este a Kis Könyves Éjen 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervezett kulturális programokat. A Gyerek(b)irodalom számtalan színes és szórakoztató programmal ? mesemondással, bábelőadással, koncerttel, játszóházzal, és gyermekfoglalkoztatóval ? várta a családokat.

Beigazolódott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének új kommunikációs stratégiája, amely a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetett az online jelenlétre: soha annyi fiatal nem látogatta meg még a Könyvfesztivált, mint az idén. Sok ezer ember állta végig a dedikáló szerzők, többek között Nádas Péter, Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Ungvári Tamás, Varró Dániel, Háy János, Koncz Zsuzsa előtt kígyózó sorokat.

Szóljon hozzá!