ZETApress

hírportál

Európa-nap a Szabadság téren

Európa-napi programok 2018.05.13.Május 13-án ünnepeljük az Európa-napot. Futóverseny, családi programok, Budapest Bár és PUF koncert lesz a Szabadság téren. Ha május, akkor Európa-napi fesztivál ? tudatta Szontagh Andrásné sajtóattasé, EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és Bubenheimer Félix, az EB Magyarországi Képviselete sajtófőnöke.

Május 13-án, vasárnap, az Európa-nap alkalmából rendezett fesztiválon idén is számos program közül választhatnak majd az érdeklődők. A már hagyománnyá vált EU-s futóverseny mellett a szervezők rengeteg családi és gyermekprogrammal, valamint koncertekkel is készülnek vasárnap a Szabadság téren.

Magyarország uniós csatlakozásának évfordulója alkalmából évről évre egyre hosszabb távot teljesítenek a futók az Európa-napon. Az immár ötödik alkalommal megrendezett futóversenyen idén ? uniós tagságunk 14. évfordulóját szimbolizálva ? 14 km-es távon állnak rajthoz május 13-án vasárnap délelőtt az indulók. Újdonság, hogy a futók idén először váltóban is (7-7 km) teljesíthetik a teljesen akadálymentesített távot. A futás ezúttal is ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni idekattintva lehet.

A gyerekek és családdal érkezők 11 óra és 17:30 között a Pódium színpadnál Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjén, Bolba Éva és a JAZZterlánc produkcióján, valamint az Ákom-Bákom Bábcsoport és a Mintapinty zenekar produkcióin szórakozhatnak. A nagyszínpadon 14 órától Hangácsi Márton lép fel, majd 16 órától a hazai etnoműfaj jeles képviselője, Szalonna és Bandája következik. Kora este, 18 órakor kezdődik az idén 35 éves Pál Utcai Fiúk együttes koncertje, 19:30-tól pedig a nap fő fellépője, a tíz éve alakult Budapest Bár zárja a sokszínű programsort. A Farkas Róbert vezette népszerű formáció Rutkai Borival, Ferenczi Györggyel, Keleti Andrással, valamint Mező Misivel áll majd színpadra.

Európa-napi logóA színpadi programok mellett a kilátogatók 10 és 17 óra között az információs standokon többek között az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről is tájékozódhatnak, valamint kvízjátékokkal, tanácsadással, gyerekprogramokkal is várják az érdeklődőket. Az Európa-napi fesztiválon veszi kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja az, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió közös vívmányaira és előnyeire, mint például a kezdő vállalkozók támogatása, a környezetvédelem, a fogyasztói jogok és a határok nélküli szabad utazás, tanulás és munkavállalás. A nagy-színpadon bemutatják öt neves európai rendező ezekről a témákról készült rövidfilmjeit és a kampány magyar szereplőit. Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament (EP) Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és Budapest Fővárossal. A programok ingyenesek.

Szóljon hozzá!