ZETApress

hírportál

Hulladéküvegből alkotnak

Üveghulladékból készült csillárt, üvegtéglát, virágtartót és további különlegességeket álmodtak azok az iparművészek, akik az ÖKO-Pannon és a WAMP közös pályázatán, az üveghulladék művészi, ám a mindennapokban is használható újrahasznosítására vállalkoztak.

Az alkotók olyan tárgyakkal nevezhettek, melyek legalább 70 százalékban újrahasznosított üvegből készültek. A pályázat első fordulójára beérkező látványterveket négytagú szakmai zsűri véleményezte.

Az elbírálás értelmében tíz művész tizennégy munkája juthatott tovább a döntőbe, ahol már a valódi, elkészült üvegtárgyakat értékelik majd. A november végi értékeléskor továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy január 17-ig elkészítsék az újrahasznosítás üvegszobrait.

Mivel a pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a készített tárgyak nagyrészt hulladéküvegből készüljenek, ám sem műfaji, sem méretbeli korlátokat nem szabott az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP, a leadott tervek meglehetősen széles spektrumon mozognak, a használati tárgyaktól a dísztárgyakig, így a poharaktól a csillárokig.

Re-üveg pályázatot hirdetett az ÖKO-Pannon és a WAMP

A kész műveket a februári WAMP-on tekintheti meg a nagyközönség az Erzsébet téri Gödör Klubban. Ugyanitt az ÖKO-Pannon és a WAMP szakmai zsűrije is eredményt hirdet majd és ünnepélyes díjátadó keretében kiosztja a díjakat a három legszebb és legötletesebb pályaművet készítő iparművész között. A pályamunkák bírálatakor a zsűri vizsgálja, hogy az alkotás mennyire tükrözi az újrahasznosítás szellemiségét, milyen művészeti, illetve használati értéket képvisel, és az alkotók hogyan bántak az üveggel, mint alapanyaggal.

A WAMP 2006-ban azért jött létre, hogy a mindennapokban használható művészet jegyében az alkotó és a közönség minél közelebb kerüljön egymáshoz, ugyanakkor fórumot teremtsen az elérhető árú, egyedi, aktuális és színvonalas iparművészeti tárgyaknak. A havonta rendezett WAMP design piac mára az egyik legfontosabb kulturális és design fórummá nőtte ki magát. Nyáron az Erzsébet tér (volt buszpályaudvar), télen pedig a Gödör Klub ad otthont az eseménynek.

Zsűritagok: Huszanyik Éva ? Modern Design Studio, iparművész; Mester Borbála ? WAMP, művészettörténész és építész; Pribelszki Edina ? ÖKO-Pannon, kommunikációs csoportvezető és Püspök Balázs ? MOME, Formatervező Tanszék, tanársegéd.

Szóljon hozzá!