ZETApress

hírportál

Finom sörök Diósgyőrben

Sörverseny és Sörmustra lesz a Diósgyőri várban április 11?14-én a miskolci Vár utca 24-ben. Az esemény fővédnöke: dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ? tudtuk meg a XII. Nemzetközi Sörverseny mai minisztériumi sajtótájékoztatóján. Fotóink Lantai József felvételei.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több, mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már 7 országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre, megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

A KSE sörversenyére a BJCP 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás is lesz a verseny életében. Egyrészt változik a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár Lovagtermében lesz a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap áll majd rendelkezésére (április 11?12-e) a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vett részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik. A verseny időpontja: 11?12-e szerda-csütörtök.

A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte már körülbelül nyolcezer hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házi-sörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat. A BJCP 2015-as verziója 34 fő, és azokon belül 2?9 alcsoportba sorolja a söröket A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit, milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának, stb.

Konferencia és kiállítások

A pénteki napon, 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, ami már a sörértő közönségnek is érdekes lehet. 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdődik, amelyen az előadók a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett visszatekintést adnak az otthoni sörfőzés középkori kialakulásáról, a gyakorló sörfőzőket érdeklő sörmarketingről, de az oly fontos higiéniáról is.

13-án délután ? az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében ? kerül sor a sörverseny ünnepélyes eredményhirdetésére, majd a rendezvény szponzorainak bemutatkozásával folytatódik a program. Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre a felek között. A várudvaron mindeközben meg is tekinthetőek a szponzorok installációi. Pénteken és 14-én szombaton a várban Kovács András, a Magyarországi Sörcikk-gyűjtők Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozásokkal egybekötött tárlatvezetéseket fog tartani az egyesület tagjainak gyűjteményeiből rendezett kiállítás keretében.

Sörmustra

A KSE történetében idén először Sörmustra is kapcsolódik a sörversenyhez. A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután körülbelül 35 hazai kisüzemi sörfőzde fogja bemutatni két-két ? a versenyen is indított ? sörét. A hasonló jellegű eseményekhez képest újdonság, hogy 13-án pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző fog a csapok mögött állni, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.

A helyszínen 4000 forintért vagy az elővételben 3000 forintért megvásárolható napijegyek ellenében egy fesztiválpoharat kapnak a látogatók, és korlátlan sörkóstolási lehetőséget. Az esetlegesen kedvezőtlen időjárás sem ronthatja el a hangulatot, mivel egy 350 m2-es rendezvénysátor garantálja, hogy bármilyen időjárási körülmények közt nyugodtan sörözhet a közönség. A szórakoztatásról pedig miskolci és távolabbi zenekarok gondoskodnak. Ideje: április 13?14-e péntek-szombat 15 órától éjfélig a Diósgyőri vár előtti Vásártéren.

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február elsején Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket. A KSE 1996 óta kétévente rendezi meg nemzetközi sörversenyét, és 2016 óta ? az Óbudai Önkormányzattal közösen ? Kisüzem néven tartja sörfesztiválját az óbudai Fő téren. Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.

Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük. Jelenleg 51 főzde alkotja az egyesület tagságát.

Szóljon hozzá!