ZETApress

hírportál

Idegenvezetők Világnapja

Idegenvezetők VilágnapjaAz 1985-ben létrejött WFTGA nemzetközi szervezet indította el ezt a turisztikai eseményt, Budapest ? Deák Judit, a MISZ első elnökének kezdeményezésére ? 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját ? hallottuk a mai sajtóreggelin Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia altemplomában.

A főváros és több vidéki város idegenvezetői ? a világszervezet céljával azonosulva ? évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont. Idén buszos idegenvezetésre kétezer fő regisztrált, összesen 45 busz indul február 22-25-én, köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama és MB traveles buszok. Indul két kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is, melyre Caesar Éva, a MISZ elnöke és a MEOSZ szervezte az utasokat.

A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Előzetesen elkelt minden hely! Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít. A tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít. A programokat Medzay Anikó, a BKIK ITK vezetője szerkesztette és koordinálja.

Aktívan közreműködik a BVK Budapest turizmusának fejlesztésében

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) immár harmadik éve vesz részt társszervezőként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában. ? A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshely-szolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma ? Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A Közalapítványt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséért alapította a Főváros Közgyűlése 1993-ban. A BVK ország egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centruma. Fő tevékenységei az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikrofinanszírozás. Díjnyertes BVK Smart programja keretében vállalkozói kompetencia központokat működtet, rendezvényeket, startup versenyeket szervez, jó gyakorlatokat mutat be, tanácsadást tart.

Startup Budapest programjában bemutatja a fővárosi startup ökoszisztémát, nemzetközi kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a kiemelkedő budapesti startupoknak. Együttműködik a testvérvárosokban működő magyarországi nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal, konzulátusokkal és kapcsolatot tart a testvérvárosok önkormányzataival, ezzel Budapest testvérvárosi gazdasági kapcsolatait.

8. Budapest a TOP 10 legjobb európai desztináció között!

A turistatájékoztatás, melyet az idegenvezetők mellett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) üzemeltetésében a Budapestinfo Point irodákban és pontokon dolgozó tájékozott és nyelveket magas szinten beszélő turisztikai informátor munkatársaink is végeznek, kiemelten fontos feladat. A turisztikai informátorok és az idegenvezetők ? a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából ? emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón.

A BFTK ? a személyes tanácsadás mellett ? a mai trendnek megfelelően, szélesíti, aktív kommunikációval erősíti online eszközeit is, mellyel a turista otthonába is eljut: több nyelven gondozuk, naprakész tartalommal töltjük meg budapestinfo.hu weboldalunkat, social média felületeinken szintén több nyelven, az adott célcsoporthoz szólóan kommunikálunk a potenciális turistákkal, megkönnyítve a desztináció kiválasztását ? tette hozzá az ügyvezető, majd felhívta a figyelmet arra, hogy: Legutóbbi ? a Europen Best Destination felkérésére indított ? Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között.

A legjobb desztinációk egész évre szóló promócióban részesülnek a European Best Destinations weboldalon, a nemzetközi sajtóban, számos social media felületen és utazási portálon ? a TOP 10 úti célokra érkező turisták száma várhatóan emelkedni fog a versenyt szervező cég egész éves kampányának köszönhetően. Ezt a népszerűséget a 2017. évi kereskedelmi szálláshelyi statisztikák is alátámasztják: a budapesti vendégéjszakák száma a tavalyi évben lépte át először a 10 milliós lélektani határt! Ez a valaha mért legnagyobb érték Budapesten egy év alatt! ? közölte a BFTK ügyvezetője. Részletes programok idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!