ZETApress

hírportál

Borbál a Corinthiában

Február 24-én szombaton lesz az év borgasztronómiai eseménye. A 13. Magyar Borok Bálja közel 130 magyar borral, pazar menüvel, hazai borászokkal és sztárfellépőkkel várja vendégeit ? tudatta Ferenczi Csilla szerkesztő, rendezvényszervező, Trinety Media Kft. Fotóink Bacsa Dávid felvételei.

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe. A rendezvény célja, hogy a különleges hazai borokat egyedülálló környezetben mutassa be vendégeinek. A báli szezon meghatározó eseménye immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre, amely jól mutatja szerepét és jelentőségét a hazai prémium rendezvények palettáján.

A rendezvény középpontjában hagyományosan a különleges borvacsora áll, amelyet színes program, színvonalas produkciók, valamint a Gál Tibor Emlékdíj átadása kísérnek. A fogásokat az idei évben is három kiemelkedő étterem (Caviar & Bull, Brasserie & Atrium, Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) séfjei készítették el, magyar csúcsborokra hangolva. A vacsora bor-sora hagyományosan olyan bortípusokra épül, amelyek meghatározzák a hazai kínálatot: szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, Bordeaux-i házasítás és tokaji aszú. Ezúttal öt borvidék ? Dél Balaton, Tokaj, Neszmély, Szekszárd, Villány ? top tételei mutatkozhatnak be, hat pincészet egy-egy kiváló borán keresztül.

Az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest grandiózus báltermébe szervezett bálon a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplői mellett természetesen a magyar borászok is megjelennek. A hangulatról a bál háziasszonya, Ördög Nóra mellett neves fellépők ? Tóth Vera, Tompos Kátya ? színvonalas produkciói és az elmaradhatatlan élőzene gondoskodik. A vacsora után tánc, a sétáló térben pedig számos gasztronómiai kiállító várja a vendégeket. A kaszinóban értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a szerencsés kezű játékosok, a sétálótérhez tartozó nyitott teraszon pedig a szivarrajongók hódolhatnak szenvedélyüknek.

Exkluzív sétáló borkóstoló 130 magyar borral

A 13. Magyar Borok Bálja nemcsak egy elegáns báli esemény és gasztronómiai élmény, hanem a magyar borok legjavát felvonultató exkluzív sétáló kóstoló is. A kínálat gondosan válogatott tételeken keresztül mutatja be hazánk borvidékeinek, szőlőfajtáinak és borstílusainak sokszínűségét. A buborékok szerelmesei a habzó- és gyöngyözőboroktól kezdve a tradicionális eljárással készülő pezsgőkig legalább 20-féle tétellel találkozhatnak. A fehérborok választéka az illatos, könnyed stílust kedvelőket és hordós érlelésű, dűlő-szelektált tételek rajongóit egyaránt kényezteti. A vörösborok között is igazi nagyágyúk várják a kóstolókat, és természetesen a tokaji aszú sem hiányozhat az impozáns borsorból. Magyarország, vezető borászatai és kisebb pincészetei egyaránt képviseltetik magukat a sorban, és számos ritka, izgalmas tétel is kóstolható lesz.

Egy tokaji és két szekszárdi fiatal borász versenyez az Emlékdíjért

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása. A modern kori magyar bortörténetben kulcsszerepet betöltő, nemzetközi szinten is elismert borász személye inspirációként szolgál valamennyi ma dolgozó borász számára. 2014-ben ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve a díj megújult. A szervezők úgy gondolták, hogy a Magyar Borok Bálján átadásra kerülő díj akkor válik valóban értékteremtővé, ha általa a már országosan ismert borászok mellett új nevekkel találkozik a hazai borszerető közönség.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9a8e91fuuog[/youtube]

Ezért az Év Bortermelője, valamint 2017-től a Borászok Borásza-cím birtokosai ajánlanak a környezetükben dolgozó, eddig talán kevésbé ismert fiatal borászt ajánljanak a nagyközönség figyelmébe, akik szavazatukkal döntenek a jelöltekről. Idén Dúzsi Tamás Dávid (Szekszárd), ifjabb Heimann Zoltán (Szekszárd) és Zsirai Kata (Tokaj) kapták a legtöbb szavazatot a 11 jelölt közül, így egyikük veheti majd át a bálon a 2018-as Gál Tibor Emlékdíjat, amely az elismerés mellett magas értékű szakmai csomagot is tartalmaz.

Szóljon hozzá!