ZETApress

hírportál

Orsolya az udvarban

A kultúrdémon Karafiáth Orsolya új könyvét, az Ulpius-ház Könyvkiadó december elején mutatta be a zsúfolásig megtelt Darshan Udvarban, Tóth Evelin, Bartók György, Dés András, Lukács Miklós, DJ Onoff, Huszti Gergely, Darvas Kristóf, és Karafiáth Orsolya közreműködésével.

Huszti Gergely és Karafiáth Orsolya könyvbemutató beszélgetését Filó Vera ? aki a kötet grafikai anyagát és a kártyát tervezte ? és Marjai Judit munkáiból készült vetítés tette még izgalmasabbá. A Cigánykártya már kapható a könyvesboltokban, vele egy időben jelent meg új lemeze, A fekete macska, extra kiadásban, a könyv mellékleteként, sőt együttesen díszdobozos kivitelben is megvásárolható.

A Cigánykártya a Lotte Lenya titkos éneke (1999) és a Café X (2004) után Karafiáth Orsolya harmadik verseskötete. Míg az első könyv négy tematikus ciklusba, a második egyetlen nagy ívű kompozícióba (egy képzelt év története köré) rendeződött, addig a Cigánykártya elvet minden hagyományos koncepciót. A versek sorrendjét a címek betűrendje adja, ám az olvasás menete nem tetszőleges, hanem a címből adódóan a cigánykártya befolyásolja.

A kötet belsejébe speciális nyomdai eljárással behúzásra került egy 40 lapból álló kártyapakli, ebből kell kivetni az olvasási és a befogadási sorrendet, ami minden egyes olvasónál, befogadónál, és minden egyes újraolvasásnál más kompozícióba helyezi a verseket. Gondolom észrevették, hogy 40 lapos kártyát említek, holott valójában az igazi kártya 56 lapos. Nos, Orsi nem szereti a rossz lapokat, mint a halál vagy a kevés pénz és hasonlók, ezért azok kimaradtak a pakliból, a pozitív jóslás mindenképpen előnyösebb.

A kötet mellé a versekből lemez is készült hét szerzeménnyel A fekete macska címmel, amely az EMI/Hunnia Records gondozásában jelent meg. A lemez a szerző előző hanganyagához, a Maffia-klub című regényhez készült a Maffia-klub című film zenéje CD-vel rokonítható annyiban, hogy ez is a hangoskönyv és hagyományos lemez ötvözete, a dalszövegek alapját a kötet versei képezik. (Dobok Dés András, cimbalom Lukács Miklós, billentyű és zeneszerzés Bartók György, ének Tóth Evelin, felolvasás, hangeffektek Karafiáth Orsolya, valamint közreműködnek a Ludditák). A Cigánykártya az elmúlt öt év verseit tartalmazza, melyek témája a szerelem, a depresszió, a jóslás, a sors és a jövő kifürkészhetetlensége és természetesen az öregedés. Orsi szeret énekelni, de amint elmondta ezúttal Tóth Evelin az énekhangja.

Mit tegyen, aki a kötet egészére kíváncsi? Használja az egész paklis kivetést. Keverje jól össze a kártyákat, majd helyezze el őket öt sorba egymás alá ? így egy-egy sorba nyolc lap kerül. Egyenként lapozza fel a rajzokhoz tartozó költeményeket. Felülről lefelé haladjon az olvasásban. Így teljes képet kap. A sorrend kirajzol egy érzelmi ívet, a gondolati-érzelmi kezdetektől a végig ? írja Karafiáth a használati utasításban, de tanácsot ad a három lapos és a napi jóslásra is.

És mindezt miért is? A választ talán a Cigánykártya versének befejező sorai adják meg: Mit mond bennük a bűbájos jövendő? Semmit se mond. Lassan telik, ha van. Felfedve minden kártyád, sorsra sors. Te meg csak állsz. Kivetve, boldogan ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a bemutatón járt és szorgalmasan fényképezett.

Szóljon hozzá!