ZETApress

hírportál

Sarkvidéki panoráma

Dr. Bogsch Ilma, a Budapesti Állatkert főigazgató asszonya, dr. Schiffer János, főpolgármester-helyettes és dr. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke ma délben átadta a nagyközönségnek a ?Sarkvidéki panoráma? nevet viselő, felújított jegesmedve és oroszlánfóka medencét. Az Állatvédelmi Törvényben meghatározott tartási feltételek szerint átépített, korszerű uszodatechnikával ellátott és a műemlékvédelmi előírásoknak is megfelelő új medencékben a hatalmas üvegfalaknak köszönhetően az állatok víz alatti mozgása is jól megfigyelhető.

A Kisszikla oldalában kiépített ?Sarkvidéki panoráma? eredetileg 1909 és 1912 között épült ún. panorámakifutó. Ezt az akkoriban újszerűnek számító állatbemutatási elvet Carl Hagenbeck dolgozta ki, és alkalmazta először az 1907-ben megnyitott hamburg-stellingeni állatkertjében. A hagenbecki rendszer továbbfejlesztett változatának számító budapesti ?sarkvidéki panoráma? terveit Lendl Adolf zoológus útmutatásai alapján Végh Gyula székesfővárosi mérnök, valamint Benke Gyula szobrászművész készítette. A háttérben húzódó szikla legömbölyített formájával az északi tájak lankássá kopott, kristályos ? főként gránitból álló ? kőzeteit mintázza.

Az új kifutórendszer építése 2004-ben az NKÖM pályázati formában nyújtott anyagi támogatásával és állatkerti források bevonásával kezdődött. Előbb a Kisszikla oldalában lévő kifutórendszer átépítésére került sor, majd a kaliforniai oroszlánfókák medencéje épült meg. Tavaly a fókák ide költöztek át, s régi helyükön kezdődhetett el a jegesmedvék férőhelyének bővítése. A fehér bundájú veszélyes ragadozók ezáltal a réginél háromszor nagyobb kifutóra költözhettek. A beruházás műszaki terveit Kis Péter Építészműterme Kft. készítette, a munkákat a Porcius Kft. végezte, míg az uszodatechnikát a Kardos Kft. emberei szerelték be.

Érdekességek az állatokról

A kaliforniai oroszlánfókák a természetben halakra, puhatestűekre vadásznak. Az állatkertben is ezt kapják táplálékul, ám itt a gondozóik készen ?tálalják? a finom falatokat. Hogy ezek a kifejezetten tanulékony és játékos állatok ne unatkozzanak, sok állatkertben külön foglalkoznak az állatokkal. Ez az etetéssel egybekötött fókabemutató nem csak unaloműzőnek jó, hanem egy esetleges állatorvosi beavatkozást is megkönnyíthet, mert bizonyos mozdulatokat begyakoroltatva ? uszonyemelés, szájkitátás, stb. ? a gondozókkal való együttműködésre szoktatja az állatokat. A Budapesti Állatkertben nyáron 11, 14, és 17 órakor tartanak fókabemutatót a látogatóknak.

A jegesmedvék tekintélyt parancsoló ragadozók, az ő medencéjük üvegfala a legvastagabb; 75 mm. Ám szintén szívesen játszanak a kifutójukba, medencéjükbe helyezett tárgyakkal is. Különösen kedvelik a medence vízében lebegő labdákat, kannákat, amelyeket úszás közben remekül lehet püfölni, víz alá nyomni. A nyári kánikulában sokszor jégbe fagyasztva kapják aznapi táplálékukat: tengeri halat egy kis zöldséggel, gyümölccsel körítve.

Szóljon hozzá!