ZETApress

hírportál

Az én könyvtáram

Az én könyvtáramA Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek az EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 kiemelt projekt Az én könyvtáram program keretében megvalósult új könyvtári Oktatási Központ és Projektiroda ünnepélyes átadására került sor délelőtt a ferencvárosi Duna parton.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új létesítményében, a Közraktár utca 34. I. emeletén Bodnár Andrásnak, a IX. kerületi Ádám Jenő Zeneművészeti Iskola hallgatójának gordonkaszólója után Schanda Tamás János, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára; dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese; dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Az én könyvtáram program célja 2017-től 2020-ig az országos könyvtári rendszer köznevelést támogató szolgáltatásainak továbbfejlesztése; a digitális írástudás közvetítés; a könyvtárhasználat-információkeresés támogatás; az olvasásfejlesztés és a szövegértés-fejlesztés vonatkozásában. Újonnan kialakított országos könyvtári szaktanácsadói hálózat segíti megyénként 2-2 fővel a kidolgozásra kerülő módszertan megismertetését és a kapcsolódó 90 mintaprogram megvalósulását. A program kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetűek bevonására, a végzettség nélküli korai iskolaelhagyók számának csökkentésére, az esélyegyenlőség biztosítására, ugyanakkor hozzájárul a tehetséggondozáshoz, illetve a kompetencia- és képességfejlesztéshez is.

A beruházás megfelelő körülményeket biztosít a projektben megvalósuló négy akkreditált ? korszerű hazai és nemzetközi módszertani és kommunikációs ismereteket közvetítő ? képzés tanfolyamainak lebonyolításához, melyek hozzájárulnak 440 fő könyvtáros, közgyűjteményi dolgozó továbbképzéséhez. A helyszínen kialakított irodacsoportban kap helyet a projekt szakmai stábja is. Tervezője Jakab Csaba ? aki már a sokadik könyvtár-felújításban vesz részt ?, kivitelezője a Bés Kft. volt

A köszöntők után újra Bodnár András és Csákvári Emma gordonkajátéknak tapsolhattunk. Az esemény moderátora Farkas Ferenc, az EFOP Projektiroda szakmai vezetője volt. Dr. Vigh Annamária, az EMMI közgyűjteményi fő-osztályvezetője is megjelent, de nem szólalt fel. S ha kilépünk a Petőfi hídra néző ódon falak közül, 2018 végén / 2019 elején új könyvtáravatóra mehetünk a Nagykörút központi helyén, a Király utca sarkán, a Teréz körút 2-ben.

Szóljon hozzá!