ZETApress

hírportál

2. Olasz Gasztronómiai Világhét

2. Olasz Gasztonómiai VilághétNovember 20-án hétfőtől 26-án vasárnapig immár másodszorra kerül megrendezésre az Olasz Gasztronómiai Világhét, amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz Kultúrintézetek, több mint ezer program szervezésével vesznek részt ? tudtuk meg délelőtt a Stefánia úti Olasz Nagykövetségen.

A budapesti Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Külkereskedelmi Intézettel, az Olasz Turisztikai Ügynökséggel (ENIT), a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával, az Olasz Gasztronómiai Akadémiával közösen dolgozott ki egy sor, a minőségi olasz konyhát és az olasz vidék bemutatását előtérbe helyező programot. Szeretnék megköszönni ezen kívül az UniVerde Alapítvány és a Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco támogatását.

A részleteket tekintve a Második Olasz Gasztronómiai Világhéten a következők kerülnek középpontba: A minőségi konyha és bor elválaszthatatlan párosítása, a kezdeményezéshez csatlakozott éttermek degusztációs vacsorái keretében. Olaszország történelmi kisvárosainak bemutatása. Ezek a kistelepülések a felbecsülhetetlen művészeti és építészeti örökség és az egyre ritkább kulturális és gasztronómiai hagyomány egymásra találásában megtestesülő olasz kultúra jelképei. A borgasztronómiai hagyomány Facebook-kampányon és kiváló olasz termékek sorsolásával megvalósuló bemutatása/promóciója.

Az összehasonlíthatatlan és kiemelkedő értékű minőségi olasz ételekről szóló kerekasztal-beszélgetés, az egyöntetűen egészségesnek és táplálónak tartott, a sejtöregedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen hatékony, az UNESCO szellemi világörökség részét képező mediterrán diétán alapuló olasz táplálkozáskultúra bemutatása. A Nápolyi pizza mesterség, valamint a Valdobbiadenei Prosecco dombok UNESCO szellemi világörökségre való jelölésének támogatása a magyar vendéglátó-ipari egységek bevonásával történő tájékoztatással. Fabio Cristiano, harmadik generációs pizzakészítő mester, a Scuola di pizzaiolo (Pizzakészítő iskola) alapítójának budapesti programokon való részvétele.

A további programok között film- és dokumentumfilm vetítések, az Egy kattintásnyi étel című fotókiállítás található. Ezen túl premierként vetítésre kerül a 2017-es Velencei Filmfesztiválon bemutatott Míg a prosecco tart, a remény is él című film is, amelyet a híres bor kóstolója követ. A teljes program a Második Olasz Gasztronómiai Világhét című brosúrában megtalálható, valamint idekattintva és a program szervezésében közreműködő olasz állami és magán intézmények honlapjain található.

Szóljon hozzá!