ZETApress

hírportál

Viharos eső az ünnepen

Terror Háza MúzeumMéltó és békés megemlékezésre készülünk október 23-án ? közölte Kara Ákos, az operatív törzs vezetője délelőtt a Teve utcai sajtótájékoztatón. Az NFM államtitkára felidézte: a programok már október 22-én, vasárnap délután megkezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel.

Innen délután fél 5-kor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol szintén megemlékezést tartanak. Emellett már vasárnap este, majd hétfő este is több helyen ? köztük a Műegyetem épületén ? fényfestés lesz. Az ünnepi hétfő reggelen a Parlament előtt ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A nyitott parlamenti program keretében ingyenesen megtekinthető lesz a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. Ehhez a programhoz előzetes regisztráció sem szükséges, de a látogatóknak biztonsági átvizsgálással, valamint ? az eddigi tapasztalatok alapján ? sorban állással is számolniuk kell.

Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, délután 5 órától a Millenáris parkban pedig a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket. Az online regisztráció lezárult, de a jegyirodákban még kaphatunk ingyenes belépőjegyet. Ahogy 1956-ban, most is igaz: nekünk, magyaroknak mindig meg kellett küzdenünk szabadságunkért és igazunkért! Az országban és a külhoni magyarság körében is sok helyen készülnek ünnepi programokkal. A fővárosban ezek lebonyolítására a kedden leírtaknak megfelelően készülnek.

A rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a budapesti rendezvényekkel kapcsolatos biztosítási tervet elfogadta, október 23-án reggel 7 órától egész nap végzi munkáját ? közölte az NFM államtitkára a Rendőrpalota földszintjén. Markó Attila, az ORFK Rendészeti Főigazgatósága Közrend-védelmi Főosztályának osztályvezetője elmondta: a rendőrség az október 23-ai ünnephez kapcsolódóan országszerte csaknem 600 rendezvény (köztük állami, önkormányzati, kulturális események) nyugodt, békés megtartását segíti. Feladatuk a közrend és a közbiztonság fenntartása, a résztvevők biztonságának, testi épségének megóvása, az esetleges jogsértések megelőzése.

A nemzeti ünnepi rendezvényeket szándékosan megzavarók ellen határozottan lépnek fel ? tette hozzá az ORFK osztályvezetője. A rendőrségi szolgálati járművekkel arra készülnek arra, hogy megelőzzenek egy esetleges tömegbe hajtást, de arról még nem született döntés, hogy kihelyeznek-e útzárat is. Markó ezredes kifejtette: a Rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közösen elvégezte a kockázatelemzéseket, elkészítették a biztosítási terveket, ezekben részletezve az egyes rendezvényeken szükséges erőket, eszközöket, módszereket. Az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolítására a budapesti és a megyei főkapitányságokon is külön törzsek fognak működni, amelyek feladata, hogy a beérkező információkat elemezzék, értékeljék és szükség esetén módosítsák a terveket.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztályának vezetője elmondta: az ünnepi hosszú hétvége időjárási szempontból két részre bontható. Szombaton és vasárnap a nap első felében folytatódik a nyugodt, száraz, enyhe idő. Vasárnap délután viszont nyugat felől hidegfront éri el térségünket. Ennek nyomán előbb a Dunántúlon, majd az ország középső és keleti részein is egyre többfelé várható eső. A várható időjárás a szabadtéri rendezvények szempontjából nem mondható kedvezőnek. Borús lesz az ég és erős, a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. Emellett több helyen folyamatos, tartós eső is várható. Október 23-án a napi hőmérsékleti maximum már csak 10 Celsius-fok körül alakul.

Szóljon hozzá!