ZETApress

hírportál

Villamosok rikkancsokkal

1956-os forradalmárokMai ülésén fogadja el az október 23-ai központi ünnepi rendezvények biztosítási tervét a lebonyolításért felelős operatív törzs ? mondta el Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője délelőtti terézvárosi sajtótájékoztatóján.

Nagy gondossággal és alapossággal készülnek a mostani nemzeti ünnepre is, hogy mindenki biztonságos körülmények között, méltó módon tudjon részt venni a rendezvényeken. Az operatív törzsben közreműködik többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem képviselője. Az október 23-ai ünnepnapon reggel 7 órakor ülnek majd össze először.

Kara Ákos a Terror Háza múzeumi Hősök falánál úgy fogalmazott: a magyar a szabadság népe! Ahogy 1956-ban is meg kellett küzdeni a szabadságért, úgy most is harcolni kell, hogy minden olyan értéket, amely Magyarország számára fontos, meg tudjunk őrizni. Ebben segítenek a nemzeti ünnepek, és ennek jegyében készülnek a jövő hétfői megemlékezésekre is. Aznap reggel 8 órakor a hagyományokhoz híven a Parlament előtt ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3-kor mond ünnepi beszédet a Terror Háza Múzeumnál, mely emiatt aznap zárva lesz.

A programok már 22-én vasárnap délután 2-kor megkezdődnek a Műegyetemnél, mások mellett Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételével. A koszorúzást követően az egyetemi ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, majd délután fél 5-kor elindul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre. Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából.

Most is lesz nyitott Parlament: október 23-án hétfőn megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész napos protokollmentes megemlékezést tartanak. Napközben ’56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban. Délután 5-től Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

Október 22-e vasárnap és november 4-e szombat között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok ? rikkancsok ? ajánlják az archív híreket a járókelőknek. Emellett október 22-én és 24-én ingyenesen lesz látogatható a 23-án zárva tartott Terror Háza Múzeum, gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál. Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója elmondta: az intézmény is több programmal készül a forradalom évfordulójára. Lesznek rendhagyó történelemórák, és az intézmény forradalomhoz kapcsolódó kiállítása október 21-étől november 5-éig lesz megtekinthető. Mindemellett pénteken a Várkert Bazárban a V4-es elnökséghez kapcsolódón egy szakmai konferenciát tartanak, amelynek kiemelt témája: az antikommunista küzdelmek. Az eseményen a térség történészei beszélnek majd azokról a küzdelmekről, amelyek a térség népeit összekötik.

Szóljon hozzá!