ZETApress

hírportál

Gesztenyés: kürtőskalács

KürtőskalácsokKülönleges ízesítésű kürtőskalácsokkal és koncertekkel várja tegnap délutántól holnap estig a vendégeket az 5. Kürtőskalács Fesztivál Budán, a XII. kerületi Gesztenyés kertben. A szeptember 19-ei Larus-éttermi sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A háromnapos programsorozaton a hagyományos ízek mellett például kapucsínós és vadáfonyás változat is kapható lesz a hungarikummá vált édességből ? hangzott el a VIP-sátorban tartott tegnap délutáni sajtótájékoztatón. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja felidézte, hogy a testület 2015. december 3-án adta meg a hungarikum minősítést a kürtős kalácsnak. ? Bízom abban, hogy ez az elismerés növeli a kürtőskalács népszerűségét és elismertségét nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon! ? tette hozzá. Lezsák Sándor azt is elárulta, hogy bár a fesztivál bővelkedik a kreatív ízekben, az ő személyes kedvence a teljesen natúr kürtőskalács marad.

A fesztiválon Kürtős Kaland elnevezéssel jótékonysági közösségi sütést is rendeznek, amelyen 50 csapat süti majd egyszerre a kürtőskalácsot. Wossala Rozina, a fesztivál háziasszonya elmondta: a már hagyományossá vált versenyt idén azzal egészítik ki, hogy a résztvevő csapatok a tésztát is maguk gyúrják meg és legalább egy plusz hozzávalóval kell megtoldaniuk a kürtőskalácsukat. A kreativitást, a közös munkát, az együttműködést, a precizitást és természetesen a végeredményt pontozva választják majd ki az ország legjobb amatőr kürtőskalács-készítő csapatát. A nevezési díjakból befolyó összeget és a kürtőskalácsokat idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona kapja.

A Kürtőskalács Fesztivál fontos eleme a hagyományőrzés mellett az újítás is. A számtalan új íz mellett újdonság a Relax Liget, ahol kényelmes körülmények között, sorban állás nélkül várhat mindenki arra, hogy elkészüljön a megrendelt kürtőskalácsa, amiről SMS-értesítést kap ? mondta Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője. Most is lesz kibővített Csináld Magad sátor, ahol mindenki maga készítheti el kedvenc kürtőskalácsát. A nagyobbak játszhatnak a Székelyföldi Legendárium két óriás társasjátékával vagy kipróbálhatják az életnagyságú malomjátékot is.

Élőzenés, változatos zenei kínálat is várja a fesztiválra kilátogatókat. Tegnap fellépett a Bagossy Brothers Company, ma Keresztes Ildikó és Pély Barna szórakoztatja az érdeklődőket, míg holnap a Veronika & The Wedding Boys koncertje után Myrtill és a Swinguistique zárja a Kürtőskalács Fesztivált. A gyerekek meghallgathatják Pom Pom meséit, a Kolompos és a JAZZterlánc Zenekart és bábelőadást is láthatnak a színpadnál.

A tegnapi sajtótájékoztatón Keresztes Ildikó átvehette a Most című legutóbbi lemezéért járó aranylemezt, az énekesnő ráadásul egy külön ízt ihletett a fesztiválon. A dupla málnás kürtős fondue-t az ő kívánságára alkották meg ? mondta el András Tünde rendezvényigazgató. Kiemelte, hogy mintegy 25 standon sülnek idén a kürtőskalácsok. A hagyományosok mellett lesz mini és maxi, glutén- és laktózmentes, illetve fitnesz verzió, valamint számtalan kürtőskalács-desszert: kürtős csapágyat, kürtős fagyit és a kürtős krémest is kóstolhatnak a látogatók.

Szóljon hozzá!