ZETApress

hírportál

Ünnepi játékok immár tizenkettedszer

A 12. Ferencvárosi Ünnepi Játékok rendezvénysorozat kivételesen gazdag programmal jelentkezik. Pest legnagyobb szabadtéri színpadán, a Bakáts téren 2006. június 16-a és július 10-e között a zenés műfaj széles skáláját ölelik fel az előadások: klasszikus és kortárs bemutatók mellett ismert és máshol nem látható új produkciók is színpadra kerülnek. Így látja idén vendégül a Szöuli Balettet az Ünnepi Játékok. Ferencváros hagyományos fesztiválján ismét egy este, egy színpadon lép fel a Budapest Klezmer Band és a Benkó Dixiland Band.

A FENYÁR, Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. 12. alakalmommal rendezi meg a Ferencvárosi Ünnepi Játékokat a kerület szívében, a Bakáts téren és az Assisi Szent Ferenc templomban. A nyári előadóművészeti rendezvénysorozatok között rangos helyen álló fesztiválon mutatják be először a két kortárs magyar szerző, Kemény Gábor és Kocsák Tibor musicaloperáját Kiálts a szeretetért! címmel, mely Kalkuttai Teréz Anya életét dolgozza fel. A Ferencvárosi Ünnepi Játékok nyitóelőadása Félix Mendelssohn: Éliás oratóriumának bemutatója. A Ferencvárosi Ünnepi Játékok az idén Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról emlékezik meg Bartók útjain című előadásával, valamint az Utazás című rockoperával tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója előtt.

Idén először gyerekeknek szóló mesés zenejáték is szerepel az Ünnepi Játékok programjában. A Tuba Tóbiás című darab kifejezetten családi előadás, ahol Tuba Tóbiás a zenekar legnagyobb és legmagányosabb tagja világgá indul barátjával. Kettejük kalandjainak lehetünk részesei a mintegy 60 perces előadás alatt, amely igazi izgalmat, élményt és felhőtlen szórakozást nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, miközben észrevétlenül megismerhetik a különböző hangszereket.

Az Ünnepi Játékok befogadóan támogat rangos eseményeket, fontos nemzetközi ügyeket. Egy hétvégén a Református Egyházzenei Fesztivál nagy koncertjeit a Bakáts téri Szabadtéri Színpadon mutatja be, itt rendezik meg a Nemzetközi Menekültügyi Napot, valamint itt tartja nemzeti ünnepét a hazánkban élő Ecuadori közösség.

Sok-sok kép Ferencvárosról

A 2700 ferencvárosi képből speciális technikával készült óriás mozaikplakát szinte már a Ferencvárosi Ünnepi Játékok védjegye! Ezt az 5×15 méteres, minden előadást ismertető összesítetett, gigantikus méretű plakátot a Bakáts utcával szemben, a nézőtéri lelátó hátoldalára helyezik ki. A plakáton található 2700 darab fénykép Ferencvárost mutatja be, melyből kiemelkedik a Bakáts templom bejárata. A templom bejáratot ábrázoló célképet egy erre a feladatra kidolgozott számítógépes program alakította ki. Ezt a különleges technikai eljárást hazánkban most alkalmazta először a sokoldalú feltaláló, Farkas Péter mérnök-matematikus-tanár.

A mozaikplakáthoz a városrészről készített képeket – Ferencváros szülöttjeként – Kanyó Béla elismert fotóművész és munkatársa Kerekes Emőke fényképezte. A mozaik felhasználásával készült kiadványok tipográfiai és grafikai munkáit ebben az esztendőben a Hanga Kiadó grafikusai és szerkesztői tervezték. A ferencvárosi képekből készült kiadványok elkészítésével a rendezvény tiszteleg a kerületi kultúrát támogató áldozatvállalás előtt.

Szóljon hozzá!