ZETApress

hírportál

Tízéves az Ars Sacra

Délután nyílt meg az Ars Sacra Fesztivál, a 24-én vasárnapig tartó rendezvénysorozat hatszáznál több ingyenes művészeti, kulturális programmal várja az érdeklődőket szerte az országban és a határon túl is. A fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt: az igazi érték sosem hivalkodó, mindig van mélysége, jelentése, mögöttes tartalma. A tízesztendős múltra visszatekintő, immár Európa legrangosabb fesztiváljai között számon tartott Ars Sacra csöndesen képviseli a magas szintű kulturális örökséget, hivalkodás nélkül sorakoztatja föl annak értékeit. Kitért arra, hogy Magyarország egyik legértékesebb kulturális rendezvénye nemcsak a hazai egyházművészet legjavát képes összehozni évről évre, hanem az európai kultúra legmélyebb eredőihez, a keresztény-zsidó kulturális fundamentumokhoz tér vissza, és fontos küldetéstudattal bír e kultúra megőrzése, bemutatása, megújítása terén. Szerinte hitünk és kultúránk megtartásának kérdése sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. A migrációs válság idején fel lehet tenni a kérdést, hogy ki az erősebb, aki vallását képes egy saját magának választott új hazában is megtartani, számára területet foglalni bármi áron, akár barbár eszközökkel is, vagy aki félve a megbélyegzéstől kultúrájával együtt feladja hitét is.

Erdő Péter hercegprímás elmondta: ez a hét alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra a szent és mit a művészet! A mai esztétikai irányzatok jó része egyetért abban, hogy a művészet olyan emberi tevékenység, amely szimbólumokat alkot. A művész pedig ? élve szabadságával ? kreatív és interpretáló módon variálja e szimbólumok közti kapcsolatokat. Ebben az interpretáló tevékenységben van a mai művészet fogalmának kapcsolata a szent valóságával, hiszen az ember és a világ létének, nagy tényeinek értelmezése abban áll, hogy feltárjuk a közöttük lévő viszonyokat. A harmóniának, az alapvető összefüggéseknek és az értelmességnek a keresése ösztönzi az igazi művészetet, innen a művész nyugtalansága ? tette hozzá Erdő Péter, majd George Saju indiai jezsuita szerzetes táncában gyönyörködhettünk.

A fesztivál kiemelt programjai között szerepel Rohmann Ditta gordonkaművész és az Anima Musica kamarazenekar koncertje 17-én vasárnap a MOM Kulturális Központban, valamint Kocsis Krisztián zongoraművész Kocsis Zoltán-emlékkoncertje a budapesti Semmelweis Szalonban ugyanaznap este. 18-án hétfőn a Szent István-bazilikában a Pro Musica leánykar szakrális kórusműveket ad elő Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. Aznap lehet meghallgatni Gryllus Dániel és Smidéliusz Gábor: Tíz példázat című bibliai dalestjét is a Budavári Evangélikus templomban. Szárnyad Árnyékában 2., zsoltárok laptopra és papírlapra címmel három kortárs író, költő: Molnár Krisztina Rita, Lackfi János és Vörös István olvas fel műveiből szintén hétfőn az Óbudai Társaskörben. Ugyanitt 22-én pénteken Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán zongoraművész tart közös estet Figyelni a csöndet 2. címmel.

Nógrádi Péter zeneszerző az üldözött keleti keresztények megsegítésére szervezett 19-én keddre jótékonysági hangversenyt a zuglói Szent István Gimnáziumba. A koncerten XX. századi magyar zeneművek csendülnek fel a Magyar Rádió énekkara és a kiegészített Budapesti Vonósok előadásában, Antal Mátyás és Pad Zoltán vezényletével. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ebben az évben a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban ad koncertet a fesztivál 24-ei zárónapján. Kiemelt irodalmi program Tallián Mariann és Lázár Balázs zenés irodalmi előadása a kétszáz éve született Arany János tiszteletére, a balladaestet 23-án szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet megnézni.

Budapest mellett idén is számos vidéki város csatlakozott a fesztiválhoz. Többek között Balassagyarmaton, Esztergomban, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán, Székesfehérváron, Vácott és Veszprémben is lesznek kiállítások, koncertek, vezetett szakrális séták, előadások. A fesztivál teljes programja idekattintva megtalálható. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.

Szóljon hozzá!